Kopafbeelding agenda CPB

Willingness To Pay For Fairness: een bruikbaar concept om rechtvaardigheid mee te nemen in beleidsevaluaties?

Donderdag 14 december 2017 geeft Bert van Wee (TU Delft) een presentatie getiteld 'Willingness To Pay For Fairness: een bruikbaar concept om rechtvaardigheid mee te nemen in beleidsevaluaties'?

Datumdonderdag, 14 december 2017
Tijd13:00 - 14:00
LocatieCPB kantoor (Seminarzaal 2, Zeedistelzaal), Bezuidenhoutseweg 30, Den Haag
PresentatieBert van Wee (TU Delft)
DiscussantGerbert Romijn (CPB)
VoertaalNederlands
RubriekGovernance

Het CPB organiseert policy seminars voor beleidsmakers, onderzoekers en belanghebbenden. Tijdens deze policy seminars worden academic papers gepresenteerd en besproken. De voorlopige bevindingen, gepresenteerd en besproken, zijn in generlei vorm bedoeld voor publicatie.
Journalisten met vragen over policy seminars kunnen contact opnemen met Suzanne van Gils: +31 6 21560776.
Policy seminars worden gehouden op donderdag van 13.00 - 14.00u.

Goed beleid moet voldoen aan drie criteria: effectief, efficient en rechtvaardig. Effectiviteit en efficiency zijn in het algemeen goed meegenomen in ex ante beleidsevaluaties, met name MKBA's. Maar wat te doen met rechtvaardigheid?  In deze presentatie stel ik het concept the Willingness To Pay For Fairness (WTPFF) voor. De WTPFF is meetbaar door mensen trade-offs te vragen tussen een meer ‘eerlijke’ uitkomst versus een hoger totaal van een indicator waarvan het nut gemeten wordt. Het idee is daarmee dat sommige oordelen over wat rechtvaardig is, gekwantificeerd kunnen worden, en daarna in een MKBA meegenomen kunnen worden.

Een geldige ID-pas is verplicht voor externe bezoekers. De wachttijd bij de receptie kan 5 à 10 minuten duren. Bent u in het bezit van een Rijkspas? Dan kunt u direct doorlopen naar de seminarzaal, indien u het formulier InterDepartementale Toegang van te voren invult.

Disclaimer: 'De zienswijze en de analyse gepresenteerd tijdens het policy seminar geven niet noodzakelijk de opinie van het CPB weer'

Deel deze pagina