Gerdien Meijerink

Programmaleider, Sector 2 Macro en internationale economie
Photo of Gerdien Meijerink
Centraal Planbureau

Bezuidenhoutseweg 30
2594 AV Den Haag

Gerdien Meijerink is Programmaleider International Analyse van de sector Macro Economie van het CPB. Het programma internationale analyse publiceert maandelijks de World Trade Monitor. Daarnaast levert het de "buitenlandexogenen" voor het ramingswerk: internationale prijzen, rentes en inflatie, mondiale economische groei en de ontwikkeling van de (voor Nederland) relevante wereldhandel. Het onderzoek van het programma richt zich met name op de ontwikkeling van de internationale handel. Expertise: Internationale handel en markten, beleidsevaluatie, duurzame ontwikkeling, institutionele economie

Publicaties

9 april 2024

Economische dynamiek en migratie

Migratie wordt in belangrijke mate bepaald door de vraag naar arbeid. Dit betekent dat, naast direct migratiebeleid, ook economisch beleid dat de arbeidsvraag beïnvloedt een aanzienlijke invloed kan hebben op migratie van en naar Nederland.

Fabriekswerker 740
14 maart 2024

Een handelscijfer vertelt niet het hele verhaal

Een cijfer zegt niet alles. Wat betekent het als het Westen zich loskoppelt van China en Rusland? Het korte antwoord is 0,4%, maar wat betekent dit? In haar column gaat CPB’er Gerdien Meijerink hier op in.

Portretfoto Gerdien Meijerink
5 maart 2024

Geopolitieke ontkoppelings- en integratiescenario's voor de wereldhandel

De invoering van brede handelsbeperkingen tussen het Westen en Rusland en China (ontkoppeling) leidt op de korte termijn tot aanzienlijke verschuivingen in de handelsstromen.

Vrachtschip
13 februari 2024

Nederlandse dienstenactiviteiten in globale goederenproductie

Het type activiteit waarmee Nederland verdient aan wereldwijde productieketens verschuift geleidelijk: steeds meer met diensten en steeds minder aan productieactiviteiten.

DAF-fabriek
24 oktober 2023

Uitsplitsing van de inflatie in Nederland

De prijzen die consumenten betalen zijn de afgelopen drie jaar sterk gestegen. Meerdere factoren speelden daarbij in wisselende samenstelling een rol, zoals gestegen importprijzen, hogere lonen en meer winstmarge.

Euromunten liggend op een kassabon