Kopafbeelding publicaties CPB

Alcohol taxation and regulation in the European Union

CPB Discussion Paper 76, 21 december 2006

Deze studie bevat schattingen van de externe kosten veroorzaakt door alcoholmisbruik in de Europese Unie (EU) en confronteert de uitkomsten met de ontvangsten aan alcoholaccijns per volwassene en per liter pure alcohol in verschillende lidstaten.

Lees ook het bijbehorende persbericht.

Op een lidstaat na, blijken drinkers niet op te draaien voor de door hen veroorzaakte kosten. Met andere woorden, de EU lijkt te berusten in een formidabel alcoholprobleem. Vijftien procent van alle volwassenen 'drinkt te veel' en de omvang van jeugdalcoholisme heeft schrikbarende vormen aangenomen.

De externe kosten dienen in de prijs van alcoholische dranken te worden geïnternaliseerd door middel van een geëigende optimale alcoholaccijns, gecomplementeerd met regelgeving gericht om het terugdringen van misbruik door specifieke probleemgroepen, zoals jongeren. Een gecoördineerd alcoholbeleid lijkt gewenst, waaronder de overeengekomen minimum accijnzen op wijn, bier en gedistilleerd worden verhoogd. Een nadeel van deze maatregelen is dat zij inbreuk maken op de welvaart van gematigde drinkers.

Deel deze pagina