Kopafbeelding publicaties CPB

Bedrijfsomzet in de Nederlandse Zakelijke Dienstverlening: het effect op de arbeidsproductiviteit

CPB Onderzoeksmemorandum 159, 1 december 1999

De groei van de arbeidsproductiviteit in de Nederlandse Zakelijke Dienstverlening is in de afgelopen jaren achtergebleven.

Lees ook het bijbehorende persbericht.

Met behulp van een unieke data set op bedrijfsniveau van de Nederlandse Zakelijke Dienstverlening, analyseert dit onderzoeksmemorandum het effect van de bedrijfsomzet op de groei van de arbeidsproductiviteit. Speciale aandacht wordt besteed aan de bijdrage aan de productiviteitsgroei door toetredende bedrijven en bedrijven die stoppen.

Uit het onderzoek blijkt dat beginnende bedrijven minder productief zijn dan gevestigde bedrijven. Opmerkelijk is dat beginnende bedrijven net zo productief zijn als bedrijven die stoppen. Aangezien in de onderzochte periode veel nieuwe bedrijven zijn toegetreden tot de markt van de zakelijke dienstverlening, is de totale groei van de productiviteit niet verbeterd. Bovendien is de productiviteit van gevestigde bedrijven gemiddeld nauwelijks veranderd in de tijd, hoewel er een brede spreiding bestaat van groeipercentages voor de productiviteit tussen de bedrijven.

Dit is een Engelstalige publicatie

Deel deze pagina