Kopafbeelding publicaties CPB

Europese Verkenning 6; Europa's buren: Europees nabuurschapsbeleid en de publieke opinie over de Europese Unie

CPB Bijzondere publicatie 75, 8 mei 2008

De EU heeft een gemeenschappelijk beleid voor haar buurlanden in het leven geroepen: the European Neighbourhood Policy (het Europees Nabuurschapsbeleid).

Lees ook het bijbehorende persbericht.

De zestien buurlanden vormen een gemêleerd gezelschap van landen uit Oost-Europa (Wit-Rusland, Oekraïne, Moldavië, Georgië, Armenië en Azerbeidzjan), het Midden-Oosten (Syrië, Libanon, Israël, Jordanië, Palestijnse Autoriteit en Egypte) en Noord-Afrika (Libië, Tunesië, Algerije en Marokko).

Bovendien is het een groep landen die vanwege onderlinge spanningen (met name in het Midden-Oosten) en grote geografische afstand (van Wit-Rusland tot Marokko) niet of nauwelijks met elkaar om de tafel zit. Belangrijke doelen van het Nabuurschapsbeleid zijn het bevorderen van de stabiliteit en welvaart in de buurlanden van de Europese Unie en het onderhouden en verbeteren van de relaties met de buurlanden.

Enkele conclusies:

  • De export vanuit de buurlanden van de Europese Unie naar de EU is iets groter dan de EU-export naar die buurlanden: 98 versus 83 miljard euro. Voor de EU betekent dit slechts 7% van haar totale uitvoer, terwijl de uitvoer naar de EU voor de buurlanden van veel groter belang is: 40% van hun totale exportstroom.
  • De handel met de buurlanden kan gemiddeld met ongeveer 25% toenemen door handelsliberalisatie en institutionele veranderingen, zoals de bescherming van eigendomsrechten en meer marktgerichte regulering. De Europese Unie wil met het Nabuurschapsbeleid hieraan een bijdrage leveren.

Deel deze pagina