Kopafbeelding publicaties CPB

Grenzen overschrijden; wanneer wetenschap en bedrijfsleven elkaar ontmoeten

CPB Document 98, 4 oktober 2005

Economische groei wordt uiteindelijk bepaald door de productiviteitsontwikkeling. De productiviteitsgroei wordt gedreven door R&D en benutting van de publieke kennisvoorraad.

De publieke kennisvoorraad wordt voortgebracht door universiteiten en publieke onderzoeksinstellingen. Onderbenutting door bedrijven van de resultaten van publiek onderzoek kan de economische groei belemmeren, en de vraag dient zich dan aan hoe wetenschap naar de markt kan worden gebracht.

In dit rapport onderzoeken we of in Europa de publieke kennisvoorraad wordt onderbenut door bedrijven, en proberen we inzicht te krijgen in het kwantitatieve belang van de verschillende kanalen van kennistransmissie (zoals publicaties, informele contacten, consultancy). Vervolgens onderzoeken we welke karakteristieken van universiteiten en bedrijven een effectieve kennisoverdracht in de weg kunnen staan. Tenslotte kijken we naar een aantal beleidsinitiatieven ontworpen ter bevordering van kennisspillovers tussen universiteiten en bedrijven in Nederland en een aantal andere landen.

Dit is een Engelstalige publicatie.

Bijlagen

Deel deze pagina