Kopafbeelding publicaties CPB

Het effect van mededinging op de kwaliteit van het proces en de uitkomst van zorg door ziekenhuizen: een empirisch onderzoek voor Nederland

CPB Discussion Paper 157, 9 september 2010

In deze studie analyseren wij de relatie tussen concurrentie en kwaliteit van de geleverde zorg door ziekenhuizen in Nederland. We analyseren de periode 2004-2008, waarin als belangrijke hervorming de tarieven in de zorgsector zijn vrijgegeven. Deze publicatie is Engelstalig.

Lees hier het bijbehorende persbericht.

Als gevolg van de genoemde hervormingen is de aandacht voor kwaliteit en transparantie van de zorg toegenomen. Wij maken gebruik van gegevens van de Inspectie voor de Gezondheidszorg voor de periode 2004-2008. Dit betreft alle Nederlandse algemene en academische ziekenhuizen en biedt inzicht in zowel hun proceskwaliteit (o.a. het percentage van afgezegde operaties op korte termijn en het percentage van diagnoses op borstkanker die binnen 5 dagen zijn uitgevoerd) als uitkomstkwaliteit (o.a. mortaliteit).

Wij schatten een bivariaat model dat rekening houdt met de correlatie tussen het niveau van de kwaliteitsindicatoren en de beslissingen van ziekenhuizen om deze informatie openbaar te maken. Wij vinden dat concurrentie effect heeft gehad op een aantal procesindicatoren, maar niet op de uitkomstindicatoren.

Deel deze pagina