Kopafbeelding publicaties CPB

Het vrije verkeer van diensten binnen de EU

CPB Document 69, 25 oktober 2004

De intra-Europese handel in diensten wordt gehinderd door nationale verschillen in de intensiteit van marktregulering en de daaruit voortvloeiende kosten voor exporteurs en directe investeerders.

De Europese Commissie heeft een nieuwe richtlijn voorgesteld om zulke handelsbarrières te beperken en/of te elimineren. Dit onderzoek evalueert de effecten van de nieuwe richtlijn op de handel en investeringen in diensten. Daartoe hebben we een indicator ontwikkeld voor de intra-EU heterogeniteit in marktregulering voor diensten, en deze toegepast op de data van de OECD Reguleringsdatabase. Het blijkt dat de heterogeniteit in regulering de bilaterale handel en in diensten en de bilaterale directe investeringen in de Europese Unie hindert.

We hebben onderzocht hoe de voorgestelde EU-richtlijn de reguleringsintensiteit en daarmee de bilaterale handels- en investeringspatronen zou kunnen wijzigen. De conclusie is dat door toepassing van de EU-richtlijn de handel in commerciële diensten met 15% à 30% kan stijgen en dat de bilaterale directe investeringen in diensten met 20 à 35% kunnen toenemen.

Dit is een Engelstalige publicatie.

Bijlagen

Deel deze pagina