Kopafbeelding publicaties CPB

Housing supply and the interaction of regional population and employment

CPB Discussion Paper 65, 16 mei 2006

De huizenmarkt kan een belangrijk effect hebben op de relatie tussen regionale bevolking en werkgelegenheid, als het aanbod van woningen de vraag niet accommodeert.

Lees ook het bijbehorende persbericht.

Wij bestuderen de relaties tussen woningaanbod, regionale bevolking en werkgelegenheid empirisch in een dynamisch simultaan model. Er wordt in deze studie gebruik gemaakt van regionale panel data voor Nederland, waar een lange traditie van ruimtelijke ordening bestaat.

We vinden dat netto binnenlandse migratie sterk bepaald wordt door woningaanbod, terwijl het effect van werkgelegenheidsgroei niet statistisch significant is. Groei van de woningvoorraad is maar in beperkte mate gevoelig voor bevolking en werkgelegenheid, mogelijkerwijs als gevolg van een strikt ruimtelijke ordeningsbeleid. Werkgelegenheid past zich sterk aan naar een lange termijn relatie met de regionale bevolking. Onze analyse geeft verder aan de rol van arbeidsmarkten hierin groter is dan de rol van de lokale vraag naar consumptiegoederen. Dus, mensen volgen eerder huizen dan banen, en banen volgen mensen op de lange termijn.

Deel deze pagina