Kopafbeelding publicaties CPB

Roken, drinken en gokken in de Europese Unie

CPB Bijzondere publicatie 76, 5 februari 2009

Hoge accijnzen zijn effectief in het terugdringen van de consumptie van tabak en alcohol en spelen van kansspelen door kinderen en jongeren. Maar complementair beleid - met inbegrip van directe regulering en informatieverschaffing - vervult een rol van betekenis.

Lees hier het bijbehorende persbericht.

Roken is de belangrijkste oorzaak van vermijdbare sterfte in de Europese Unie, waaraan elk jaar een half miljoen doden kunnen worden toegeschreven. Een op de tien 11-jarige kinderen is al twee keer of vaker dronken geweest, mogelijkerwijs met blijvende lichamelijke en mentale schade.

Elektronische gokmachines vormen de heroïne van de kansspelwereld. Daar staat tegenover dat het beginsel van de consumentensoevereiniteit aangeeft dat mensen zoveel mogen roken als zij willen als zij anderen geen schade toebrengen.

Medisch onderzoek toont ook aan dat een dagelijks drankje goed is voor hart en bloedvaten. En gematigd gokken kan een onderhoudende vorm van vrijetijdsbesteding zijn. Deze en andere saillante feiten over de schadelijke en positieve effecten van roken, drinken en gokken vormen de achtergrond voor een nuchtere economische analyse van de belasting en regulering van deze activiteiten.

De hoofdboodschap van de studie is dat het niet realistisch zou zijn om uitsluitend op de hoogte en structuur van accijnsheffingen te vertrouwen om misbruik te beteugelen. Wel blijken hoge accijnzen effectief te zijn in het terugdringen van de consumptie van kinderen en jongeren - een belangrijke beleidsprioriteit. Maar complementair beleid - met inbegrip van directe regulering en informatieverschaffing - vervult een rol van betekenis in elk van de markten voor tabak, alcohol en kansspelen.

Dit is een Engelstalige publicatie.

Deel deze pagina