Publicaties


26 oktober 2023

Van de modellenwerkelijkheid naar de universiteit

Na bijna 25 jaar voor het CPB gewerkt te hebben ga ik het CPB verlaten. Het was een prachtige tijd, maar de mogelijkheid om hoogleraar te worden aan de Universiteit Leiden kon ik niet laten lopen. In deze column blik ik terug op mijn tijd bij het CPB, wat er in die tijd is veranderd en wat er gelijk is gebleven.

portretfoto van Egbert Jongen
21 juni 2023

Herziening financieringsstelsel kinderopvang: Maatschappelijke effecten van het voorgenomen kabinetsplan

Het kabinetsplan voor bijna gratis kinderopvang heeft weinig effect op arbeidsparticipatie, maar vergroot kansenongelijkheid. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van planbureaus CPB en SCP.

Twee kinderen komen aan in een centrum voor kinderopvang
19 januari 2023

Technologische werkloosheid?

Aan het begin van de 19e eeuw vernielden Luddieten weefmachines uit vrees dat die hun banen afpakten. Twee eeuwen later leidt automatisering tot vergelijkbare zorgen, bijvoorbeeld in de speech van Lodewijk Asscher in 2014. Inmiddels zijn we bijna een decennium verder en blijft de technologische werkloosheid uit. Een mooi moment om de gevolgen van technologische verandering voor de arbeidsmarkt weer eens onder de loep te nemen.

Column-foto van Egbert Jongen
19 januari 2023

Door technologische verandering banen zowel weg als erbij

Technologische verandering heeft de afgelopen decennia geleid tot een forse toename in materiële welvaart in Nederland. De ontwikkeling en adoptie van nieuwe technologieën - zoals de computer, het internet en kunstmatige intelligentie - hebben gemiddeld gezorgd voor een flinke groei van de productiviteit en de beloning van werkenden.

technologische verandering
24 november 2022

Marginale drukte

De discussie over de marginale druk laait weer op, met name in het licht van de arbeidsmarktkrapte. Om die druk te verlagen wordt gedacht aan een meerurenbonus of voltijdsbonus. CPB'er Egbert Jongen analyseert de effectiviteit in zijn column.

Egbert Jongen
20 september 2022

Raming van het bijstandsvolume in de MEV 2023

Het CPB raamt het gemiddelde aantal bijstandsuitkeringen op ongeveer 341.000 in 2022. Dit is een daling van 19.000 uitkeringen ten opzichte van het gerealiseerde volume in 2021. De daling komt voornamelijk door de...

2 juni 2022

Langdurige krapte?

Het piept en het kraakt op de Nederlandse arbeidsmarkt. Hoelang duurt de huidige krapte nog en wat kan beleid in Den Haag eraan doen? CPB-programmaleider EgbertJongen betoogt dat het nog lang kan duren en benadrukt het maken van zorgvuldige keuzes.

portretfoto Egbert Jongen
17 maart 2022

Voorspelfouten van werkloosheid in samenhang met de conjunctuur

In dit onderzoek laten we zien dat de voorspelfouten voor werkloosheid variëren over de conjunctuurcyclus. Daarbij maken we in eerste instantie gebruik van macro-economische data voor de Verenigde Staten, omdat deze...

8 maart 2022

Emancipatie op de arbeidsmarkt

CPB-programmaleider Egbert Jongen dook in het kader van internationalevrouwendag in de archieven en zag onder meer dat de arbeidsparticipatie van vrouwen sterk is toegenomen. Maar er is ook nog veel werk aan de winkel, concludeert hij in zijn column.

Foto van Egbert Jongen
8 maart 2022

Nulmeting diversiteitsquotum

Sinds 1 januari 2022 moet een nieuwe benoeming in de raad van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven bijdragen aan een evenwichtige man-vrouwverhouding. Het CPB gaat samen met Bureau Pouwels en de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek doen naar het effect van de invoering van het ‘diversiteitsquotum’. Als opmaat naar het onderzoek is een nulmeting uitgevoerd.

Een foto die gelijkheid symboliseerd van een mannetje en een vrouwtje op een weegschaal