Publicaties


24 oktober 2023

Uitsplitsing van de inflatie in Nederland

De prijzen die consumenten betalen zijn de afgelopen drie jaar sterk gestegen. Meerdere factoren speelden daarbij in wisselende samenstelling een rol, zoals gestegen importprijzen, hogere lonen en meer winstmarge.

Euromunten liggend op een kassabon
2 augustus 2023

Macro-economische en budgettaire effecten van beleidsvarianten met Saffier 3.0

In deze CPB-publicatie bespreken we de macro-economische en budgettaire effecten op middellange termijn van acht beleidsmaatregelen. Hierdoor krijgen lezers inzicht in de werking van het model Saffier 3....

6 juni 2023

Position Paper 'Afschaffen van btw op groente en fruit'

Op verzoek van de Commissie voor VWS van de Tweede Kamer neemt het Centraal Planbureau (CPB) deel aan het rondetafelgesprek ‘Afschaffen btw op groente en fruit’. Deze notitie bevat de inbreng van het CPB voor dit...

20 april 2023

Simulatie energieprijzen en bedrijfswinsten

Bedrijven hebben hogere kosten voor gas en elektriciteit opgevangen met energiebesparing en prijsverhogingen voor klanten. De hogere energieprijzen zullen naar verwachting niet tot veel extra verlieslatende bedrijven leiden.

Simulatie energieprijzen en bedrijfswinsten
17 april 2023

Nationale productiviteitsmonitor 2022

De dip in de productiviteitsgroei in 2020 is gevolgd door een sterk herstel in 2021. Zoals in de meeste jaren wordt de groei van de arbeidsproductiviteit in 2021 vooral gedreven door de groei van de Totale Factor...

13 april 2023

Een fris en fruitig misverstand

Btw afschaffen op groente en fruit lijkt een mooi initiatief om ook mensen met een krappe beurs meer vitamines te laten eten. Maar wat sympathiek lijkt op het eerste gehoor kan in werkelijkheid wel anders uitpakken, stelt Leon Bettendorf.

Portretfoto van Leon Bettendorf
5 april 2023

Snel herstel Nederlandse economie mogelijk te danken aan digitalisering

Nederlandse bedrijven die relatief veel telewerkers in dienst hadden in 2019 behaalden in 2020 een hogere omzetgroei dan bedrijven met minder telewerkers. Digitale verkoopkanalen en veel investeringen in software en IT leken bedrijven geen hogere omzetgroei op te leveren.

Een vrouw telewerkend aan de keukentafel
23 februari 2023

Nieuwe inzichten over multipliers overheidsbestedingen

Kan de overheid de conjunctuur stabiliseren? Dat is een belangrijke vraag voor macro-economen. Het effect van overheidsbestedingen op de economie wordt gemeten via de zogeheten multiplier: de procentuele verandering in het bbp na een verandering in de overheidsbestedingen.

Begroting
12 juli 2022

Saffier 3.0: schattingsresultaten

Dit Engelstalige technische document is een aanvulling op de algemene documentatie van het macromodel Saffier 3.0....

22 december 2021

Het macromodel van het CPB: Saffier 3.0

Het Centraal Planbureau heeft zijn macro-economische model van de Nederlandse economie - Saffier - vernieuwd. Recente economische inzichten en ontwikkelingen zijn in de nieuwe versie verwerkt. Het CPB neemt de nieuwe versie van Saffier vanaf 22 december in gebruik.

Foto van een telraam en de code van het saffiermodel