Publicaties


20 juni 2018

Circulaire economie: economie en ecologie in balans

Een meer circulaire economie vraagt als eerste dat schade aan natuur, milieu en leefomgeving wordt doorberekend aan de veroorzaker ervan. Dit betekent in veel gevallen een belasting op de vervuiling door bedrijven die ontstaat bij de productie van grondstoffen, halffabricaten en eindproducten.

20 juni 2018

Niet-hernieuwbare grondstoffen voor de circulaire economie, een economische analyse van de werking en beperking van grondstoffenmarkten

In deze studie analyseren we markten voor niet-hernieuwbare grondstoffen. Dit zijn grondstoffen waarvan de hoeveelheid gegeven is op de menselijke tijdschaal vanwege het tempo waarin zij zich vernieuwen. We bestuderen hoe grondstoffenmarkten werken, waar marktfalen optreedt en wat een rol voor beleid zou kunnen zijn.

16 mei 2018

Verkenning Brede Welvaart 2018 - Circulaire economie, gedrag en beleid

In deze eerste Verkenning Brede Welvaart onderzoeken de drie planbureaus (PBL, CPB en SCP) welke rol de transitie naar een circulaire economie - een maatschappelijk, politiek en beleidsmatig actueel thema - kan spelen voor de brede welvaart.

21 maart 2018

De werkgelegenheidseffecten van fiscale vergroening

Fiscale vergroening is een verschuiving van de belastingdruk naar milieuvervuilende grondslagen. Van fiscale vergroening wordt vaak meer verwacht dan alleen minder milieuvervuiling; groene belastingen zouden ook zorgen voor meer banen. Deze gezamenlijke studie van CPB en PBL gaat in op de vraag in hoeverre fiscale vergroening effect heeft op de werkgelegenheid.

20 september 2017

De circulaire economie van kunststof: van grondstoffen tot afval

Deze studie geeft een welvaartseconomisch overzicht van de circulariteit van de kunststofketen.

20 september 2017

Achtergronddocument: De circulaire economie van kunststof: van grondstoffen tot afval

Deze studie geeft een welvaartseconomisch overzicht van de circulariteit van de kunststofketen en is bedoeld als achtergrondinformatie bij de notitie met dezelfde titel.

1 augustus 2017

Verkenning maatschappelijke kosten-batenanalyse bij de digitale overheid

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) heeft het CPB gevraagd om na te gaan in hoeverre de maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA)-systematiek, of waardevolle elementen daaruit, op een bruikbare en praktische manier kan worden toegepast binnen het domein van de digitale overheid.

17 november 2016

De ontwikkeling van flexibele arbeid: Een sectoraal perspectief

Sectoren verschillen substantieel in het gebruik van flexibele arbeid en zzp’ers. Het totaal aan flexibele arbeid is het afgelopen decennium in alle sectoren toegenomen.

17 november 2016

Flexibele arbeid in een internationaal perspectief: Een empirische analyse en een aantal casussen

In een aantal landen is het aandeel flexibele arbeidsrelaties relatief hoog en in andere landen neemt het aandeel toe. De Nederlandse situatie is uitzonderlijk omdat het aandeel tijdelijke arbeidscontracten én het aandeel zzp’ers harder groeien dan in veel andere Europese landen.

21 september 2016

Raming van het bijstandsvolume in de MEV 2017

Het CPB raamt het gemiddelde aantal bijstandsuitkeringen op 389.000 in 2016. Dit is een toename van 7000 uitkeringen ten opzichte van het gerealiseerde volume in 2015.