Publicaties


24 oktober 2023

Uitsplitsing van de inflatie in Nederland

De prijzen die consumenten betalen zijn de afgelopen drie jaar sterk gestegen. Meerdere factoren speelden daarbij in wisselende samenstelling een rol, zoals gestegen importprijzen, hogere lonen en meer winstmarge.

Euromunten liggend op een kassabon
6 juli 2023

Beter faillissementsrecht heeft effect op bedrijfsfinanciering

Het verbeteren van het insolventierecht leidt volgens nieuw CPB-onderzoek tot meer langetermijn- en minder kortetermijnschuld op de balansen van bedrijven. Dit maakt bedrijven weerbaarder tegen stijgende rentes en krimpende kredietverlening.

uitverkoop
31 mei 2023

Risicorapportage Financiële markten 2023

Nederlandse financiële stelsel kan schokken opvangen in tijden van economische onzekerheid.

Risicorapportage Financiële markten 2023
20 april 2023

Simulatie energieprijzen en bedrijfswinsten

Bedrijven hebben hogere kosten voor gas en elektriciteit opgevangen met energiebesparing en prijsverhogingen voor klanten. De hogere energieprijzen zullen naar verwachting niet tot veel extra verlieslatende bedrijven leiden.

Simulatie energieprijzen en bedrijfswinsten
9 februari 2023

Position Paper Toekomst van de euro

Op verzoek van de vaste commissie voor Financiën van de Tweede Kamer neemt het Centraal Planbureau (CPB) deel aan het rondetafelgesprek ‘De toekomst van de euro’. Deze notitie bevat de inbreng van het CPB voor dit...

30 juni 2022

Inflatiescenario’s

De inflatie is op dit moment heel hoog, maar daalt naar verwachting in 2023. De Europese Centrale Bank (ECB) kan er door geloofwaardig beleid voor zorgen dat de inflatieverwachtingen voor de middellange termijn in de eurozone stabiel rond de 2% zijn. Daarbij is er ruimte voor loonstijgingen in Nederland.

Een dame in de supermarkt
28 juni 2022

Heeft de contracyclische kapitaalbuffer een effect op de kredietverlening?

Eén van de beleidsinstrumenten waarmee nationale toezichthouders banken kunnen verplichten om buffers aan te houden is de contracyclische kapitaalbuffer (CCyB). In theorie zou het verhogen van de CCyB kunnen leiden tot...

24 mei 2022

Risicorapportage Financiële markten 2022

Het Nederlandse financiële stelsel heeft de coronacrisis goed doorstaan en kan toekomstige schokken opvangen. Er zijn wel risico’s die elkaar kunnen versterken, aangedreven door hoge energieprijzen en inflatie, en daardoor een grotere impact kunnen hebben.

Financiele risicorapportage 2022
16 september 2021

Zo zeker als de bank?

Toen CPB’er Beau Soederhuizen onderzoek deed naar de optimale bankenbuffers moest hij terugdenken aan die keer dat hij met zijn motor onderuit ging. Er bleken wel parallellen te trekken, vertelt hij in zijn blog.

foto van Beau Soederhuizen
7 september 2021

Optimale kapitaalbuffers voor banken in het eurogebied

Kapitaalbuffers helpen banken om financiële schokken op te vangen. Daardoor verkleinen ze de kans op een bankencrisis. Anderzijds kunnen kapitaalvereisten voor banken zorgen voor maatschappelijke kosten, omdat toenemende financieringskosten kunnen leiden tot hogere rentetarieven voor klanten. In dit onderzoek maken wij een verkennende analyse tussen de brede kosten en baten van kapitaalbuffers voor groepen van Europese landen.

primary image 740x420