21 januari 2020

Meewerk- of afstudeerstage ‘Evaluatie aanpassing vakantiegeld’

Het gaat hier om een stage bij het CPB voor een student Economie of Econometrie. Het CPB ondersteunt beleidsmakers en politici in hun beleidsbeslissingen met economisch wetenschappelijk onderzoek dat bestaat uit analyses en ramingen. Het CPB rekent verkiezingsprogramma’s van politieke partijen door en maakt op verzoek analyses voor andere partijen zoals vakbonden en werkgeversorganisaties. Ook beleidsvoorstellen en effecten van bestaand beleid kunnen onderwerp van analyse zijn. Het CPB zoekt ondersteuning bij de evaluatie van een hervorming in de uitkering van vakantiegeld en de eindejaarsuitkering. Tijdens de stage word je gecoacht door een ervaren economen. Je hebt de mogelijkheid om deel te nemen aan activiteiten van het CPB, zoals academische seminars.

Welk project?

In dit project beantwoorden we onderstaande onderzoeksvragen met een empirische insteek:

  • Wat is het effect van de overgang van een standaard uitkering van vakantiegeld en eindejaarsuitkering op vaste momenten naar de introductie van het Individueel Keuzebudget (IKB), waarbij deze bedragen standaard kunnen worden uitgesmeerd over het hele jaar of juist allemaal in december tot uitkering komen? Sparen mensen hierdoor minder of juist meer?
  • Wat is het effect van een eenmalige impuls in het jaarinkomen in het jaar van de introductie van het IKB? Doordat niet langer vakantiegeld deels over de jaargrens heen wordt uitgesteld, wordt in het jaar van de introductie van het IKB in totaal 19/12 van het vakantiegeld en 13/12 van de eindejaarsuitkering uitgekeerd. Sparen mensen hierdoor meer?

Wat ga je precies doen?

Je zult tijdens deze stage vooral actief zijn met data-bewerking en analyses op basis van CBS microdata. Je schrijft mee aan een wetenschappelijk paper op basis van deze analyses. Het is mogelijk dit project als afstudeerstage in te vullen.

Waar zijn we naar op zoek?

Je bent nieuwsgierig, creatief, analytisch en

  • Je bent een WO-master student,
  • Je hebt goede studieresultaten en je hebt ervaring met Stata.
  • Je bent voor een periode van ten minste drie maanden beschikbaar (werktijden, de startdatum en stageperiode in overleg).

Waar?

Het onderzoek is een project van het programma Arbeidsmarkt van sector 3 (Arbeid, Onderwijs en Pensioen) en het programma Financiële Markten van sector 4 (Marktordening). Tijdens je stage werk je samen met CPB-medewerkers en ontmoet je toonaangevende beleidsmedewerkers en onderzoekers.

Wat bieden we je?

  • Een stage bij hét economisch onderzoeksinstituut van Nederland. Deze meewerkstage biedt je volop kansen je verder te verdiepen en een relevant netwerk en nieuwe ervaringen op te doen.
  • Een stagevergoeding van 628 euro per maand, op basis van een 40-urige werkweek.
  • Als je geen ov-jaarkaart hebt, ontvang je een volledige vergoeding van je OV reiskosten woon-werkverkeer.

Solliciteren?

Als sollicitatie ontvangen we graag een korte motivatiebrief, je cv en cijferlijsten van je studieresultaten. Heb je vragen? Neem contact op met Rik Dillingh (W.F.Dillingh@cpb.nl; +31 6 29495142) of Benedikt Vogt (B.Vogt@cpb.nl; +31 6 50630893). Solliciteren kan tot en met 15 maart 2020.

Contactpersonen

Rik Dillingh +31 6 29495142 Lees verder
Foto Benedikt Vogt
Benedikt Vogt +31 6 50630893 Lees verder