17 oktober 2019

Meewerkstage CPB Data Science

Begin jij binnenkort aan je master econometrie, data science (of vergelijkbare studierichting) of ben je daar bijna mee klaar? Heb je interesse om een belangrijke bijdrage te leveren aan vernieuwend en beleidsrelevant onderzoek bij hét economisch onderzoeksinstituut van Nederland? Dan is dit een interessante stage voor je.

Waar zijn we naar op zoek?

 • Je bent een WO-master student
 • Je hebt aantoonbare ervaring met het uitvoeren van analyses op grote databestanden
 • Je hebt goede programmeervaardigheden in R of Python
 • Je bent voor een periode van ten minste drie maanden beschikbaar (werktijden, de startdatum en stageperiode gaan in overleg). Onze voorkeur gaat uit naar een beschikbaarheid van minimaal 16 uur per week.

Om wat voor onderzoek gaat het?
Het Data Science Team van het CPB is op zoek naar een student data science, econometrie of vergelijkbare studierichting om een van de volgende projecten uit te voeren:

 1. Voorspellen van het BBP in Nederland of de wereldhandel op basis van vooruitkijkende tekstindicatoren.
  Met dit project willen wij nagaan of het toevoegen van tekstuele bronnen aan onze huidige dataset de korte termijn voorspellingen van het BBP of de wereldhandel kunnen verbeteren. 
 2. Voorspellen van BBP in Nederland of wereldhandel met statische en dynamische factor modellen.
  Het project gaat over het voorspellen van het Nederlandse BBP of de wereldhandel op basis van alle relevante macro-economische indicatoren. Binnen het project worden factor modellen gebruikt om het aantal dimensies te verlagen. De stagiair schat in samenwerking met het data science team static en dynamic factor modellen en vergelijkt de prestaties van deze modellen met de huidige methode die het CPB gebruikt en eventueel nieuwe data science methoden zoals bijvoorbeeld random forests of support vector machines.
 3. Statistische technieken voor tekstanalyses van wetenschappelijk onderzoek.
  We hebben toegang tot bijna twee miljoen abstracts via de RePEc database. De stagiair zal met text analysis de breedte van het onderzoek van individuele auteurs inzichtelijk maken. Met het onderzoek willen we vragen beantwoorden of de mate van specialisatie toeneemt over tijd en of ‘specialisten’ in de ‘hogere’ journals publiceren.

Wat bieden we je?

 • Een stage bij hét economisch onderzoeksinstituut van Nederland. Deze meewerkstage biedt je volop kansen je verder te verdiepen en een relevant netwerk en nieuwe ervaringen op te doen.
 • Een stagevergoeding van 616 euro per maand, op basis van een 36-urige werkweek.
 • Als je geen ov-jaarkaart hebt, ontvang je een volledige vergoeding van je OV reiskosten woon-werkverkeer.

Solliciteren?
Als sollicitatie ontvangen we graag een motivatiebrief, je cv, cijferlijsten van je bachelor en je bachelor scriptie (of ander recent paper). Heb je vragen? Neem contact op met Mark Kattenberg (m.a.c.kattenberg@cpb.nl). Solliciteren kan tot en met 15 november.

Je  sollicitatie kun je sturen naar:  https://cpb.onlinevacatures.nl/nl/Vacancy/Postulate/144817

Contactpersonen

Foto Mark Kattenberg
Mark Kattenberg +31 6 11109028 Lees verder