Kopafbeelding onderzoek CPB

Marktordening

Een belangrijke onderzoeksvraag waarop het CPB zich richt luidt: wat is de rol van de overheid om markten beter te laten werken?

Het begrip 'markt' in die vraag moet breed worden opgevat: ook institutionele vragen bij semi-publieke diensten vallen hier onder. Belangrijke thema's zijn energie, semi-publieke organisaties en zorg.

Het instrumentarium is gevarieerd. Bij de meeste studies wordt gebruikgemaakt van de theorie van de industriële economie en institutionele economie. Empirisch onderzoek is de laatste jaren belangrijker geworden. Hierbij gaat het om econometrisch onderzoek naar de effecten van specifieke beleidsmaatregelen.

Op institutioneel terrein is kwantitatief onderzoek niet altijd mogelijk, daarom maken we ook regelmatig gebruik van internationale vergelijkingen en case studies. Op enkele onderdelen (met name energie) gebruiken we ook gecalibreerde simulatiemodellen. Conclusies zijn vaak gebaseerd op het combineren van verschillende theoretische inzichten, empirische resultaten en 'common sense'.

Meest recente publicaties

Fiscaliteit en de rechtsvorm van ondernemingen

Deze CPB Policy Brief onderzoekt de belastingdruk van degenen die voor de inkomstenbelasting (ib) als ondernemers kwalificeren (ib-ondernemers) en directeur-grootaandeelhouders (dga’s) en concludeert dat ondernemers zelden van rechtsvorm veranderen.

CPB Policy Brief 2017/12 | 19 december 2017

22 pagina's | pdf document, 3 MB

Naar publicatie

Goedkoper geknipt, maar ook vaker? De btw-verlaging voor kappersdiensten

Op 1 januari 2000 is de btw op een aantal arbeidsintensieve diensten verlaagd van 17,5 naar 6 procent. Voor kappersdiensten is deze btw-verlaging grotendeels aan de consumenten doorgegeven via lagere prijzen. Hoewel de btw-verlaging tot doel had de werkgelegenheid te bevorderen, kan dat niet met data worden hardgemaakt.

CPB Discussion Paper 368 | 22 november 2017

42 pagina's | pdf document, 1.7 MB

Naar publicatie

De rol van het eigen huis als onderpand op leningen van ondernemers

In de periode 2008-2013 daalden huizenprijzen met bijna 25 percent als gevolg van de economische crisis. De interactie tussen de woningmarkt en de kredietverstrekking aan bedrijven kan de gevolgen van een economische crisis verergeren.

CPB Discussion Paper 351 | 12 mei 2017

50 pagina's | pdf document, 1.2 MB

ISBN 978-90-5833-773-3 | Naar publicatie

Deel deze pagina