14 juni 2011

Topeconoom Eichengreen verzorgt CPB-lecture 2011

Professor Barry Eichengreen spreekt op woensdag 22 juni de jaarlijkse CPB-lecture uit, getiteld ‘European Monetary Integration with Benefit of Hindsight’. De lezing gaat over de huidige crisis in het Eurogebied.

Is deze het gevolg van structurele ontwerpfouten? Hadden economen de crisis moeten of kunnen zien aankomen? Hoe ziet de toekomst van de EMU eruit? Eichengreen gaat op al deze uiterst actuele vragen in.

Barry Eichengreen is Professor of Economics and Political Science aan de University of California, Berkeley. Hij is verbonden aan het National Bureau of Economic Research, het Centre for Economic Policy Research en het Peterson Institute of International Economics. Hij is adviseur geweest van het Internationaal Monetair Fonds en is momenteel President van de Economic History Association.

Barry Eichengreen heeft veel gepubliceerd over internationale monetaire en financiële stelsels, en over de economische depressie van de jaren dertig. Bekende boeken van zijn hand zijn Golden Fetters: The Gold Standard and the Great Depression, 1919-1939enThe European Economy Since 1945. Aan het begin van de afgelopen crisis schreef hij het invloedrijke paper: ‘A Tale of Two Depressions’(april 2009, te lezen via voxeu.org).Eerder dit jaar publiceerde hij ‘Exorbitant Privilege: The Rise and Fall of the Dollar and the Future of the International Monetary System’. Barry Eichengreen schrijft regelmatig in de Financial Times, de Wall Street Journal en in Foreign Affairs. Via deze artikelen en via zijn papers is hij een actief deelnemer aan het beleidsdebat over de euro, de Europese schuldencrisis en Europese instituties. Eerder dit jaar werd hij in het toonaangevende weekblad The Economist gerekend tot een van de belangrijkste economen van onze tijd.

Het CPB organiseert eens per jaar de CPB-lecture, waarbij een internationale topeconoom zijn inzichten deelt met Nederlandse beleidsmakers, academici en journalisten.

Aanmelden:
De CPB-lecture 2011 begint om 15.00 uur (inloop vanaf 14.30) in het centrum van Den Haag. Toegang alleen op uitnodiging en na aanmelding. Geen uitnodiging ontvangen? Neem contact op met het CPB via cpblecture@cpb.nl

Voor vertegenwoordigers van de media is er na afloop van de lezing informeel de mogelijkheid om vragen te stellen aan professor Eichengreen.