18 juli 2013

Verliesaversie op de woningmarkt

Op woningmarkten gaan dalende huizenprijzen vaak samen met een dalend aantal transacties. Dit verschijnsel kan onder meer samenhangen met het fenomeen verliesaversie.

Huiseigenaren die hun huis willen verkopen, zijn, bij een verwacht verlies, minder bereid met de prijs te zakken dan huiseigenaren die hun huis vermoedelijk met winst zullen verkopen.

Hierdoor daalt het aantal transacties en stijgt de voorraad te koop staande woningen als huizenprijzen dalen. Diverse micro-econometrische studies tonen aan dat verliesaversie een significante rol speelt bij dalende huizenprijzen. Huizenverkopers die op potentieel verlies staan, hanteren een hogere vraagprijs en realiseren een hogere transactieprijs, maar doen wel langer over de verkoop van hun woning dan huiseigenaren die op potentiële winst staan.

Dit achtergronddocument geeft een overzicht van deze micro-econometrische studies en gaat in op de mogelijke implicaties van verliesaversie voor de Nederlandse woningmarkt en het Nederlandse woonbeleid.

Downloads

Auteurs

Machiel van Dijk

Lees meer over