Publicaties


17 mei 2024

Industriebeleid VS is geen voorbeeld voor EU

Eurosclerose, heette het in de jaren 70 en 80. De economische dynamiek in Europa bleef achter in vergelijking met de Verenigde Staten en de opkomende Aziatische economieën, door een combinatie van een te grote overheid, overgereguleerde productmarkten en een starre arbeidsmarkt.

portretfoto Pieter Hasekamp
19 april 2024

Gedoe tussen generaties helpt ons niet vooruit

Elke generatie heeft volop reden tot klagen. Babyboomers hadden dienstplicht en konden weinig met vakantie, jongeren van nu – ook die met een baan – vinden geen huis. Maar generaties tegenover elkaar plaatsen, helpt niet bij het vinden van oplossingen.

Portretfoto Pieter Hasekamp
22 maart 2024

De waarde van onderwijs past niet in de boeken

Investeren in zaken als onderwijs, innovatie of infrastructuur is goed voor de economie op de langere termijn, hoor je vaak. Waarom boekt het CPB dit dan niet als opbrengst in? De effecten van een individuele maatregel zijn van letterlijk onschatbare waarde.

Portretfoto Pieter Hasekamp
23 februari 2024

De economie zal ons altijd verrassen

Onverwachte gebeurtenissen als corona of oorlog zijn zeer bepalend voor onze economie. Dat vraagt om een begroting die rekening houdt met tegenslag. Lees hier het maandelijkse essay in Het Financieele Dagblad van CPB-directeur Pieter Hasekamp.

Portretfoto Pieter Hasekamp
26 januari 2024

Schaarste alom, dus zijn lastige keuzes nodig

Nederland kampt met veel soorten schaarste, van geld en ruimte tot woningen en personeel. Dat vraagt om prioriteiten en doelstellingen, vooral in de publieke sectoren. Lees hier het maandelijkse essay in Het Financieele Dagblad van CPB-directeur Pieter Hasekamp.

Portretfoto Pieter Hasekamp
1 december 2023

Maak serieus werk van simpel beleid

Er is een breed gedragen, en breed uitgedragen, gevoel dat de samenleving te ingewikkeld is geworden. Volgens velen zijn overheidsbeleid en regelgeving te complex, onbegrijpelijk en onvoldoende gericht op de menselijke maat.Vanuit economisch perspectief zie ik drie redenen waarom het gebrek aan eenvoud problematisch is, schrijft Pieter Hasekamp in zijn FD-essay.

portretfoto pieter hasekamp
8 november 2023

Presentatie: Keuzes in Kaart 2025-2028

Deze presentatie is gebruikt door Pieter Hasekamp op 8 november 2023 tijdens de presentatie van 'Keuzes in Kaart 2025-2028', de doorrekening van de...

Presentatie Keuzes in Kaart 2025-2028
3 november 2023

Aan het eind betaalt de burger de rekening

Het is verkiezingstijd. In de campagne gaat het over de toekomst van Nederland, over maatschappelijke opgaves, over plannen van politieke partijen — en over geld. Volgens CPB-directeur Pieter Hasekamp is dat laatste uiteindelijk een middel om keuzes te maken, en die zichtbaar te maken. Lees hier zijn maandelijkse essay in Het Financieele Dagblad.

portretfoto Pieter Hasekamp
6 oktober 2023

Armoedecijfer is startpunt voor breder debat

Armoede en bestaanszekerheid staan vol in de aandacht. Volgens CPB-directeur Pieter Hasekamp vormen armoedecijfers het startpunt voor een breder debat. Lees hier zijn maandelijkse essay in Het Financieele Dagblad.

portretfoto CPB-directeur Pieter Hasekamp
8 september 2023

Verhitte economie vraagt om ander begrotingsbeleid

Het kabinet dat na de verkiezingen aantreedt, doet er verstandig aan af te stappen van het huidige procyclische beleid en te kiezen voor meer begrotingsdiscipline en stabiliteit, stelt Pieter Hasekamp in zijn essay in het FD

portretfoto Pieter Hasekamp