Publicaties


23 december 2021

Omzien en vooruitblikken: wie geven we de ruimte?

Corona en digitalisering veranderen onze wereld. Overheid moet meer regie voeren op ruimtelijke ordening en het aantrekken van economische activiteit om het brede maatschappelijke belang te borgen. Langetermijnvisie is nodig, stelt CPB-directeur Pieter Hasekamp.

Foto van Pieter Hasekamp, directeur van het CPB
3 december 2021

Eén kwartaal vertelt niet het hele verhaal

Eén kwartaal vertelt niet het hele verhaal, stelt CPB-directeur Pieter Hasekamp in zijn maandelijkse essay in Het Financieele Dagblad. Ondanks de nieuwe lockdownmaatregelen en hoge inflatie zijn de economische vooruitzichten nog altijd relatief gunstig.

Pieter Hasekamp, directeur bij het CPB
23 november 2021

Position Paper Europese begrotingsregels

Op verzoek van de vaste commissie voor Financiën van de Tweede Kamer neemt het Centraal Planbureau (CPB) deel aan het rondetafelgesprek ‘De toekomst van de Europese begrotingsregels: hervorming van het Stabiliteits-...

11 november 2021

De econoom als technocratisch activist?

De afgelopen jaren heeft zich een stille revolutie voltrokken: waar economen vroeger vooral konden opvallen met theoretische modellen, ligt de nadruk nu veel sterker op empirisch onderzoek. Het belang daarvan onderstreept directeur Hasekamp in zijn blog.

foto van Pieter Hasekamp
5 november 2021

Bijlesindustrie dreigt publiek onderwijs uit te hollen

De ‘bijlesindustrie’ door private bedrijven heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Een goede zaak? CPB-directeur Pieter Hasekamp vindt van niet. In zijn maandelijkse essay in het Financieele Dagblad legt hij uit waarom.

foto van Pieter Hasekamp
8 oktober 2021

We moeten op zoek naar bindende begrotingsregels

Net als de maximumsnelheid op wegen is elke begrotingsdoelstelling uiteindelijk een politieke keuze. Tijdens de coronapandemie zijn de financiële kaders tijdelijk opgeschort. In zijn maandelijkse essay in het Financieele Dagblad houdt CPB-directeur Pieter Hasekamp een pleidooi voor een terugkeer naar bindende begrotingsregels.

foto van Pieter Hasekamp
10 september 2021

Geef gezonde aandacht aan de zorg

In het publieke debat voor en na de verkiezingen ging het over veel thema’s – klimaat en stikstof armoede, onderwijs, wonen, coronamaatregelen. Maar waar is de zorg gebleven, vraag CPB-directeur Pieter Hasekamp zich af in zijn maandelijkse essay in het Financieele Dagblad. Lees zijn essay waarin hij onder andere ingaat op de betaalbaarheid van de zorg en een pleidooi houdt voor een bredere blik op zorg en gezondheid.

foto van Pieter Hasekamp
19 augustus 2021

Personeel gezocht! Of extra uren gevraagd?

De Nederlandse economie herstelt net van corona en er is meteen weer een personeelstekort. In zijn nieuwste blog gaat CPB-directeur Pieter Hasekamp in op de mogelijkheden om onbenut arbeidspotentieel te benutten.

portretfoto van Pieter Hasekamp
9 juli 2021

Economie beleeft zonnige zomer, wel met donderwolken

Een Summer of Love, daar ziet directeur Pieter Hasekamp al naar uit sinds eind vorig jaar. Die zomer gaat er in economisch opzicht komen, maar er pakken zich wel donkere wolken samen, stelt hij in zijn maandelijkse bijdrage in het Financieele Dagblad.

portret Pieter Hasekamp
1 juli 2021

Bitcoin Revisited

Directeur Pieter Hasekamp schreef in een column voor het FD dat de bitcoin in de ban gedaan moet worden. De reacties - voor en tegen - stroomden binnen. In deze blog reageert hij op de tegenargumenten.

Portretfoto Pieter Hasekamp