Publicaties


11 april 2024

Studeren voor de lol of voor de poen

Kies je een studie die je leuk vindt of een studie die je later een goede baan oplevert? Veel scholieren zullen binnenkort definitief de knoop doorhakken.

Portretfoto Mariëlle Non
4 april 2024

Aandeel van de dienstensector rijst de pan uit!

Welke economische activiteiten zijn en blijven essentieel voor ons land? Moet Nederland de komende decennia meer focussen op activiteiten die efficiënter omgaan met arbeid, ruimtegebruik en grondstoffen?

Portretfoto Eugene Verkade
28 maart 2024

De weersvoorspelling van het CPB

Nederlanders praten graag over het weer, en volgen weersvoorspellingen op de voet. Maar hoe verschilt een weersvoorspelling van het maken van een economische raming?

Portretfoto Loes Verstegen
22 maart 2024

De waarde van onderwijs past niet in de boeken

Investeren in zaken als onderwijs, innovatie of infrastructuur is goed voor de economie op de langere termijn, hoor je vaak. Waarom boekt het CPB dit dan niet als opbrengst in? De effecten van een individuele maatregel zijn van letterlijk onschatbare waarde.

Portretfoto Pieter Hasekamp
14 maart 2024

Een handelscijfer vertelt niet het hele verhaal

Een cijfer zegt niet alles. Wat betekent het als het Westen zich loskoppelt van China en Rusland? Het korte antwoord is 0,4%, maar wat betekent dit? In haar column gaat CPB’er Gerdien Meijerink hier op in.

Portretfoto Gerdien Meijerink
7 maart 2024

Dringende belastinghervormingen zijn als een Spaanse snelweg

Dringende belastinghervormingen zijn als een afslag op een Spaanse snelweg: er moet een richting worden gekozen, op de rem trappen is gevaarlijk. Lees meer in de nieuwe CPB-column

Portretfoto Francis Weyzig
29 februari 2024

Harry Potter woont niet in Den Haag

Economische groei en criminaliteit zijn negatief met elkaar verbonden. Toch leidt een investering in criminaliteitsbestrijding niet direct tot economische groei. Hier is een magische investeringsknop voor nodig, en die bestaan niet.

Portretfoto Jeroen Hinloopen
23 februari 2024

De economie zal ons altijd verrassen

Onverwachte gebeurtenissen als corona of oorlog zijn zeer bepalend voor onze economie. Dat vraagt om een begroting die rekening houdt met tegenslag. Lees hier het maandelijkse essay in Het Financieele Dagblad van CPB-directeur Pieter Hasekamp.

Portretfoto Pieter Hasekamp
14 februari 2024

Nederlandse brievenbusbloemen, uit Kenia

Waarmee verdienen we ons geld in Nederland? Een steeds groter deel wordt verdiend door dienstenactiviteiten, steeds minder door productieactiviteiten. Lees het in de nieuwe CPB-column

Portretfoto Marcel Timmer
8 februari 2024

De prijs van lagere belastingen

De complexiteit van het belastingstelsel is een belangrijk maatschappelijk thema in Nederland. Het afschaffen van uitzonderingen binnen de belastingheffing kan veel geld opleveren om nieuw, doelmatig beleid mee te voeren.

Portretfoto Toon Vanheukelom