Publicaties


23 december 2021

Omzien en vooruitblikken: wie geven we de ruimte?

Corona en digitalisering veranderen onze wereld. Overheid moet meer regie voeren op ruimtelijke ordening en het aantrekken van economische activiteit om het brede maatschappelijke belang te borgen. Langetermijnvisie is nodig, stelt CPB-directeur Pieter Hasekamp.

Foto van Pieter Hasekamp, directeur van het CPB
16 december 2021

Je kunt ook te eerlijk willen zijn

Rechtvaardigheid, rechtmatigheid en doelmatigheid zijn een nobel streven, maar ze kennen een prijs. Daarom is het belangrijk om juist meer aandacht te vragen voor die andere kant van de medaille, betoogt CPB-sectorhoofd Diederik Dicou in zijn blog.

foto van Diederik Dicou
9 december 2021

Onzichtbare inflatie?

In deze digitale tijd zonder geprinte loonstrookjes valt nauwelijks op hoeveel loon ingehouden wordt door de overheid. Krijg je meer waar voor je geld of stijgt de prijs die je betaalt voor overheidsdiensten? CPB-onderdirecteur Marcel Timmer blogt erover.

Marcel Timmer, onderdirecteur bij het CPB
3 december 2021

Eén kwartaal vertelt niet het hele verhaal

Eén kwartaal vertelt niet het hele verhaal, stelt CPB-directeur Pieter Hasekamp in zijn maandelijkse essay in Het Financieele Dagblad. Ondanks de nieuwe lockdownmaatregelen en hoge inflatie zijn de economische vooruitzichten nog altijd relatief gunstig.

Pieter Hasekamp, directeur bij het CPB
25 november 2021

Een miljardenrotonde

Misbruik van belastingverdragen wordt al jarenlang aangepakt. Maar waarom wordt dat niet gedaan bij investeringsverdragen, vraagt CPB-programmaleider belastingen Francis Weyzig zich af in zijn blog.

Francis Weyzig
18 november 2021

Inflatie: iets heel persoonlijks

Iedereen ervaart inflatie anders, zeker in de huidige inflatiegolf. Hebben we hier voldoende zicht op? Lees de blog van CPB-onderdirecteur Marcel Timmer.

foto van Marcel Timmer
11 november 2021

De econoom als technocratisch activist?

De afgelopen jaren heeft zich een stille revolutie voltrokken: waar economen vroeger vooral konden opvallen met theoretische modellen, ligt de nadruk nu veel sterker op empirisch onderzoek. Het belang daarvan onderstreept directeur Hasekamp in zijn blog.

foto van Pieter Hasekamp
5 november 2021

Bijlesindustrie dreigt publiek onderwijs uit te hollen

De ‘bijlesindustrie’ door private bedrijven heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Een goede zaak? CPB-directeur Pieter Hasekamp vindt van niet. In zijn maandelijkse essay in het Financieele Dagblad legt hij uit waarom.

foto van Pieter Hasekamp
21 oktober 2021

Nauwelijks uit de buik en al een plekje in de kleuterklas

Hoe meld je je kind aan voor de basisschool? Het antwoord blijkt niet altijd even eenvoudig, want de aanmeldprocedures verschillen nogal. Wetenschappelijk medewerker Alice Zulkarnain deed er onderzoek naar en deelt haar persoonlijke ervaring.

foto van Alice Zulkarnain
14 oktober 2021

Waar vuur is, is rook

Hoe kun je vervuilers prikkelen om iets te doen aan bijvoorbeeld luchtverontreiniging? Door een gerichte belasting. Die leidt er vaak toe dat bedrijven naar schone oplossingen gaan zoeken, waardoor ze de belasting niet hoeven te betalen. CPB-medewerker Tijl Hendrich deed hier een paar jaar geleden onderzoek naar.

foto van Tijl Hendrich