Publicaties


30 december 2022

Het generieke crisisbeleid is niet houdbaar, de overheid moet nu gerichte keuzes maken

2022 was een jaar van twee gezichten, stelt CPB-directeur Pieter Hasekamp in in zijn maandelijkse essay in het FD. Voor komend jaar is er aanleiding tot voorzichtig optimisme, maar het crisisbeleid van de overheid moet dan plaats maken voor gerichte keuzes.

Column-foto van Pieter Hasekamp
22 december 2022

Naar een betere onderwijsranking

Hoe betrouwbaar zijn internationale onderwijsrankings? En moet er ingegrepen worden als Nederland daarop steeds lager eindigt? CPB-programmaleider Paul Verstraten reflecteert op het nut van de ranglijsten in zijn column.

Column-foto van Paul Verstraten
15 december 2022

DUO-lenen kost geld

Vanaf 1 januari betaalt een deel van de studenten weer rente over de studieschuld, na 6 jaar 0%. Wat zijn de gevolgen hiervan voor oud-studenten en voor de overheid? En zijn studenten hiervan voldoende op de hoogte? Twee CPB'ers doken in de materie.

Derk Visser
8 december 2022

Scenarioschrijvers

In een tijd van crises kan een crisissfeer ontstaan, waarin te weinig tijd genomen wordt voor een oplossing. Inzichten om dat te helpen voorkomen, kun je halen uit het beleid tijdens de coronacrisis, stelt Bastiaan Overvest in zijn column.

portretfoto van Bastiaan Overvest
2 december 2022

Arbeidsmigratie vraagt beleidskeuzes én handhaving

Arbeidsmigratie vraagt om beleidskeuzes én handhaving, stelt CPB-directeur Pieter Hasekamp in zijn maandelijkse essay in Het Financieele Dagblad.

column van Pieter Hasekamp
24 november 2022

Marginale drukte

De discussie over de marginale druk laait weer op, met name in het licht van de arbeidsmarktkrapte. Om die druk te verlagen wordt gedacht aan een meerurenbonus of voltijdsbonus. CPB'er Egbert Jongen analyseert de effectiviteit in zijn column.

Egbert Jongen
17 november 2022

Van energieschok naar prikkelcontract

Een prijsplafond op energie lijkt de burger een hoop kopzorgen te besparen. Maar klopt dat wel? Of zit er toch een addertje onder het gras? CPB-directielid Jeroen Hinloopen legt in zijn column de pro's en vooral de contra's van een prijsplafond uit.

Jeroen Hinloopen
10 november 2022

Wil het echte inflatiecijfer opstaan?

Wil het echte inflatiecijfer nu opstaan? In zijn column duidt CPB-directielid Marcel Timmer de verschillende inflatiemaatstaven die in omloop zijn. “Hét inflatiecijfer bestaat niet”, stelt hij.

Marcel Timmer
4 november 2022

Reële prijzen zijn pijnlijk, maar nodig

“Reële prijzen zijn nodig voor gedragsverandering”, stelt Pieter Hasekamp in zijn maandelijkse essay in Het Financiële Dagblad. De overheid moet kwetsbare huishoudens financieel steunen, maar te ruime compensatie voor de gestegen prijzen vermindert de prikkel tot energiebesparing.

Pieter Hasekamp
31 oktober 2022

iPhones en brood: de rol van marktmacht bij het ontstaan van inflatie

Maand na maand tekenen we een inflatierecord op. En het einde van deze ongekende prijsstijgingen lijkt voorlopig nog niet in zicht, constateert Jeroen Hinloopen. De rol die marktmacht hierbij speelt, is minder bekend, maar wel relevant voor beleid.

Jeroen Hinloopen