Publicaties


31 mei 2022

Gemeentelijke trends in het gebruik van Wmo-ouderenzorg

In 2015 kregen gemeenten nieuwe taken in de ouderenzorg. Hun beleidsvrijheid had kunnen leiden tot grotere regionale verschillen in zorggebruik. Toch zijn deze verschillen uiteindelijk niet toegenomen.

ouderenzorg
17 maart 2022

Eigen risico 2.0 in de zorg?

Het eigen risico moet tot nadenken stemmen over het zorggebruik. Maar is dat wel een goed middel om de kosten in te dammen? Onderzoeker Minke Remmerswaal zocht het uit en vond een efficiëntere manier.

Minke Remmerswaal
5 oktober 2021

Leefstijlinterventie op de werkplek en de relatie met productiviteit en zorgkosten

Heeft een leefstijlinterventie op de werkvloer van een groot Nederlands bedrijf geleid tot productievere en gezondere werknemers? Naar het antwoord op die vraag deed het CPB onderzoek.

foto van een dashboard
10 december 2020

Wijkteams en praktijkondersteuners in de jeugdzorg

Beoogde daling gespecialiseerde jeugdzorg na decentralisatie niet zichtbaar. De inzet van wijkteams of praktijkondersteuners bij de huisarts (POH’s) leidt nog niet tot een vermindering van het aantal kinderen in gespecialiseerde tweedelijnsjeugdzorg.

primary image 740x420
24 juli 2020

Zorgkeuzes in Kaart 2020: Analyse van beleidsopties van politieke partijen voor de zorg

Zorgkeuzes in Kaart (ZiK) 2020 inventariseert een breed scala aan beleidsopties voor de zorg voor de volgende kabinetsperiode.

primary image 740x420
24 juli 2020

Eigen betalingen in de Zorgverzekeringswet: bijlage bij het rapport 'Zorgkeuzes in Kaart 2020'

In 'Zorgkeuzes in Kaart 2020' is een nieuwe methodiek gebruikt om de budgettaire effecten van wijzigingen van de vormgeving van eigen betalingen in de Zorgverzekeringswet (Zvw) te kwantificeren....

primary image 740x420
24 juli 2020

Een structureel microsimulatiemodel voor eigen betalingen in de Zorgverzekeringswet

In dit Discussion Paper laten wij zien dat een andere vorm van eigen betalingen in de Zorgverzekeringswet (Zvw) dan het huidige verplicht eigen risico, zoals een procentueel of verschoven eigen risico, kan leiden tot...

10 september 2019

Minder patiënten? Dan langere behandeling per patiënt

Als bij zorgaanbieders in de ggz patiënten wegblijven, gaan ze anderen langer behandelen.

No title
15 maart 2019

Selectie en remgeldeffecten in de gezondheidszorg

Verzekerden die kiezen voor een vrijwillig eigen risico in de zorg, hebben gemiddeld lagere zorgkosten dan mensen die daar niet voor kiezen. In dit Discussion Paper wordt onderzocht waarom dit verschil er is: zijn...

18 oktober 2018

Regionale verschillen in zorguitgaven: wat zijn mogelijke verklaringen?

Zorggebruik en -uitgaven verschillen aanzienlijk tussen verschillende provincies in Nederland. In 2013 waren bijvoorbeeld de gemiddelde zorguitgaven per persoon in Limburg 2181 euro, terwijl deze in Utrecht gemiddeld 1758 euro bedroegen. Wat veroorzaakt dit verschil?

No title