Publicaties


19 oktober 2023

Bredewelvaartseffecten van onderwijs

Het langer volgen van onderwijs leidt tot minder criminaliteit. Een gunstig effect op de gezondheid is niet overtuigend bewezen.

lunchtijd middelbare school
12 juli 2023

Publieke onderwijsuitgaven over de levensloop

De gemiddelde jaarlijkse onderwijsuitgaven lopen tijdens de basisschoolperiode geleidelijk op en pieken in de levensfase twaalf tot en met zestien jaar met gemiddeld bijna 10.700 euro per jaar per persoon. De verdeling van de onderwijsuitgaven per levensfase sluit op hoofdlijnen goed aan bij wetenschappelijke inzichten over de opbrengsten van die investeringen.

schoolklas
18 mei 2022

Verklaren verschillen in vaardigheden de verschillen in schooladvies naar sociaaleconomische status?

Kinderen met lager opgeleide ouders krijgen aan het eind van de basisschool gemiddeld bijna een heel onderwijsniveau lager geadviseerd dan kinderen met hoogopgeleide ouders.

leerlingen in een klas
30 maart 2022

Certificering budgettaire ramingen Wet toekomst pensioenen

Het CPB certificeert de verwachte budgettaire gevolgen van de fiscale pensioenmaatregelen die het kabinet neemt als uitwerking van het pensioenakkoord. De budgettaire ramingen zijn uitvoerig getoetst en worden door het...

15 februari 2022

Stapelen in het voortgezet onderwijs

Scholen in het voortgezet onderwijs verschillen sterk in aantal leerlingen dat na behalen van 1e diploma doorstroomt naar een hoger onderwijsniveau in het vo, het zogenoemde ‘stapelen’. Dit duidt op kansenongelijkheid in het onderwijs.

Een huis met een Nederlandse vlag en schooltas hier is iemand geslaagd
26 november 2021

Voorkeuren voor pensioenuitkering

De gebruikelijke constante maandelijkse pensioenuitkering is de populairste optie onder Nederlandse gepensioneerden en diegenen die bijna met pensioen gaan, maar uit onderzoek blijkt dat er ook veel belangstelling is voor twee alternatieve uitkeringspatronen.

Opengebroken spaarvarken
15 oktober 2021

Dalende arbeidsparticipatie van jonge mannen

Sinds de financiële crisis van 2008 is het aandeel jonge mannen dat werkt afgenomen met ruim 100.000. Het CPB heeft onderzoek gedaan naar mogelijke verklaringen voor deze trend.

jonge mannen aan het werk
17 december 2020

Ongelijkheid van het jonge kind

Kinderen van ouders met een lager inkomen of opleidingsniveau beginnen al voor de basisschool met een achterstand en zij halen die gedurende hun schoolloopbaan niet in.

primary image 740x420
17 december 2020

Data, methoden en literatuuroverzicht

De notitie “Ongelijkheid jonge kind” onderzoekt de ontwikkeling van ongelijkheid in vaardigheden vanaf jonge leeftijd in Nederland. Hierbij worden kinderen van verschillenden groepen met elkaar vergelijken, met name...

3 september 2020

Certificering budgettaire raming Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen

Deze CPB Notitie certificeert de raming van de budgettaire effecten van het mogelijk maken van de pensioenuitkering als bedrag ineens, een tijdelijke vrijstelling in de RVU-heffing en de uitbreiding van het...