Publicaties


16 december 2016

De toekomst van de Nederlandse financiële sector: FinTech en regulering

De opkomst van FinTech kan het bedrijfsmodel van banken uithollen, maar biedt banken ook kansen om hun dienstverlening te verbeteren en kosten te drukken. Zolang banken een informatiemonopolie behouden, is het onzeker of FinTech het einde van banken inluidt.

17 november 2016

Flexibiliteit op de arbeidsmarkt

Vier van de tien werkenden in Nederland hebben geen vast contract. Zowel het aandeel flexibele dienstverbanden als het aandeel zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) ligt hoger dan in het buitenland. De groei van flexibele arbeid is bovendien sterker dan in andere Europese landen.

15 november 2016

De positie van de middeninkomens op de woningmarkt

Slechts vijf procent van de Nederlandse huishoudens woont in een geliberaliseerde huurwoning. Dit kleine aandeel hangt samen met de aanzienlijke subsidies voor de koopmarkt en het gereguleerde huursegment, terwijl subsidies in het geliberaliseerde huursegment ontbreken.

10 november 2016

Pensioen en rentegevoeligheid

Veel Nederlandse pensioenregelingen keren hun deelnemers minder uit dan beoogd door de rentedaling van de afgelopen jaren. Ook buitenlandse pensioenregelingen met kapitaaldekking staan onder druk door de wereldwijde daling van de rente.

31 oktober 2016

Zelfstandigen en arbeidsongeschiktheid

Door de toename van het aantal zelfstandigen en de afname van de verzekeringsgraad onder deze zelfstandigen zijn steeds minder werkenden verzekerd tegen werkloosheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid.

27 oktober 2016

Financiering van de zorg op de lange termijn

De financiering en het gebruik van de zorg brengen belangrijke verdelingsvraagstukken met zich mee.

11 augustus 2016

Marktordening bij nieuwe ICT-toepassingen

ICT leidt tot een heel scala aan algemeen toepasbare technologieën. Deze nieuwe technologieën veranderen de economie. Tegelijkertijd brengen ze risico’s voor publieke belangen met zich mee.

30 juni 2016

De politieke economie van belastinghervormingen

Grote belastinghervormingen worden regelmatig omgezet in beleid, maar vaak ook niet. In dit onderzoek staat de vraag centraal waar dat aan ligt.

9 juni 2016

Nederlandse kosten Brexit door minder handel

In 2030 kunnen de kosten voor Nederland oplopen tot 1,2% van het bbp, wat neerkomt op zo’n 10 miljard euro.

Brexit puzzel
8 juni 2016

Investeren in infrastructuur

Nederland heeft een van de best ontwikkelde transportnetwerken in Europa en de wereld. De basis hiervoor is gelegd met de grote investeringen in snelwegen en spoor tussen 1960 en 1990.