Publicaties

9 juli 2021

Economie beleeft zonnige zomer, wel met donderwolken

Een Summer of Love, daar ziet directeur Pieter Hasekamp al naar uit sinds eind vorig jaar. Die zomer gaat er in economisch opzicht komen, maar er pakken zich wel donkere wolken samen, stelt hij in zijn maandelijkse bijdrage in het Financieele Dagblad.

Image for Economie beleeft zonnige zomer, wel met donderwolken
1 juli 2021

Column - Bitcoin Revisited

Directeur Pieter Hasekamp schreef in een column voor het FD dat de bitcoin in de ban gedaan moet worden. De reacties - voor en tegen - stroomden binnen. In deze blog reageert hij op de tegenargumenten.

Image for Column - Bitcoin Revisited
24 juni 2021

Column - Ramingen toen en nu

In 1979 heeft hij als jong broekie zijn eerste officiële raming voor de Nederlandse economie gemaakt; dinsdag 22 juni is Wim Suykers laatste raming gepubliceerd. Is het maken van economische voorspellingen nu anders dan vroeger?

Image for Column - Ramingen toen en nu
17 juni 2021

Column - Economentaal

Taal blijkt in de dagelijkse CPB-praktijk complexer dan cijfers. CPB-eindredacteur Petra Messelink vertelt over de worsteling binnen het instituut om lastige onderzoekteksten goed leesbaar te maken.

Image for Column - Economentaal
11 juni 2021

Nederland moet de bitcoin in de ban doen

Diverse landen zetten stappen om de cryptohype in te dammen. In zijn maandelijkse essay in Het Financieele Dagblad schrijft CPB-directeur Pieter Hasekamp waarom hij dat verstandig vindt.

Image for Nederland moet de bitcoin in de ban doen
3 juni 2021

Column - Data in de lente

Datadelen is vaak een collectief vraagstuk. Wie mag en wil welke data delen? Om zulke vraagstukken op te lossen, hebben we nieuwe vormen van regulering én concrete acties nodig, stelt onderzoeker Ramy El-Dardiry in zijn column.

Image for Column - Data in de lente
26 mei 2021

Column - Gerichte schuldkwijtschelding nodig voor herstel van corona

Het gaat de goede kant op met onze gezondheid. Het aantal vaccinaties stijgt momenteel snel, de besmettingscijfers dalen en ook het aantal ziekenhuisopnamen vanwege COVID-19 neemt af. Maar hoe is het met de gezondheid van het bedrijfsleven, vraagt Pieter Hasekamp zich af.

Image for Column - Gerichte schuldkwijtschelding nodig voor herstel van corona
26 mei 2021

Balansherstel bedrijven na corona

Sommige bedrijven zitten door de coronacrisis zo diep in de schulden, dat het problematisch is. Vooral de horeca, cultuur en recreatie en vervoer en opslag zagen hun omzet scherp dalen. Overheidssteun hield deze en andere bedrijven in de lucht. Er is herstelbeleid nodig voor bedrijven die levensvatbaar zijn, maar te hoge schulden hebben.

Image for Balansherstel bedrijven na corona
20 mei 2021

Column - Stage lopen vanuit het studentenhuis

Hoe loop je stage als de hele wereld thuis zit te werken? Op de 'Dag van de stagiair' (26 mei) geeft CPB-stagiair Just van Hal een inkijkje in stagelopen in coronatijd vanuit een studentenhuis.

Image for Column - Stage lopen vanuit het studentenhuis
14 mei 2021

Het recept voor beter beleid: eenvoud en kwaliteit

Baseer het beleid op de Italiaanse keuken: eenvoud en kwaliteit, stelt Pieter Hasekamp in zijn maandelijkse essay voor Het Financieele Dagblad. De opgaves op de lange termijn vragen om heldere en onderbouwde keuzes, om beleid dat niet doorschiet in detaillering maar uitvoerbaar en begrijpelijk is. Laten we ophouden met het serveren van beleidsspaghetti.

Image for Het recept voor beter beleid: eenvoud en kwaliteit