9 april 2021

Stageplek - Gebruik van Latent Dirichlet Allocation voor het repliceren van het effect van CEO-gedrag op bedrijfsprestaties

In een recente studie gepubliceerd in het Journal of Political Economy (JPE) wordt het effect van CEO-gedrag op bedrijfsprestaties geschat. De studie maakt gebruik van Latent Dirichlet Allocation (LDA) op dagboekgegevens over activiteiten van CEO's om ze te classificeren in twee gedragstypen: "managers" en "leiders". Vervolgens onderzoeken ze of het CEO-type de bedrijfsresultaten beïnvloedt.

Lees meer over deze studie.

LDA is een soort word embedding-algoritme. Recent onderzoek toont aan dat de resultaten van word embedding-algoritmen nogal instabiel kunnen zijn (Wendlandt et al., 2018). De stageopdracht is dan ook om de belangrijkste resultaten van de JPE paper te reproduceren. We zijn vooral geïnteresseerd in de vraag of de eindresultaten stabiel zijn wanneer LDA-instellingen of de random seed worden gewijzigd. We hebben toegang tot de gegevens en Python-code die de onderzoekers gebruiken. 

De stage is onderdeel van het CPB Data Science Team. Het precieze startmoment voor het project moet nog worden vastgelegd. We zoeken naar een kwantitatieve econoom / econometrie / informaticus of data scientist voor een periode van vier maanden. De student ontvangt een maandelijks bedrag van 635 euro bruto per maand (bij een 40-urige werkweek), zie  https://cpb.onlinevacatures.nl/job/184210/apply.

Contactpersonen

Foto Mark Kattenberg
Mark Kattenberg +31 6 11109028 Lees verder