Zoekresultaten

Er zijn 5 zoekresultaten voor *.
3 juni 2021

Column - Data in de lente

Publicatie

Datadelen is vaak een collectief vraagstuk. Wie mag en wil welke data delen? Om zulke vraagstukken op te lossen, hebben we nieuwe vormen van regulering én concrete acties nodig, stelt onderzoeker Ramy El-Dardiry in zijn column.

Image for Column - Data in de lente
27 mei 2021

Brave new data – Databeleid in een imperfecte wereld

Publicatie

Data spelen een belangrijke rol in onze economie. Door knelpunten worden soms te weinig en soms te veel data gedeeld. In de CPB-publicatie ‘Brave New Data’ worden bouwstenen verkend voor nieuw databeleid.

Image for Brave new data – Databeleid in een imperfecte wereld
27 mei 2021

Beleidsopties voor de data-economie – een literatuurstudie

Publicatie

De data-economie heeft de afgelopen twee decennia onze leefwereld ingrijpend veranderd. Zoekmachines en smartphones zijn nauwelijks meer weg te denken. Datadelen staat aan de basis van de data-economie. Vaak beslissen individuele consumenten of organisaties zelf of ze data willen delen en dit is doorgaans ook het uitgangspunt van beleid. De keuze om data te delen beïnvloedt echter ook anderen. Bijvoorbeeld doordat privacy van individuen met elkaar vervlochten is. Als samenleving delen we soms te weinig data en soms teveel. Op welke andere manieren kunnen we de data-economie inrichten?

29 april 2021

Column - Beslissen op basis van data

Publicatie

Kunnen we meer met algoritmes dan jolige filmjes maken? Mark Kattenberg, werkzaam voor het data scienc team van het CPB, denkt van wel.

Image for Column - Beslissen op basis van data
17 september 2019

Werkloosheidsramingen met machine learning: kan het nog beter?

Publicatie

Het CPB gaat nieuwe tijdreeksmodellen gebruiken om de werkloosheidsramingen te ondersteunen. De onderzochte machinelearning-methoden voorspellen de werkloosheid beter dan het huidig ondersteunend model. Onze bevinding dat machine learning nuttig kan zijn om tijdreeksen te voorspellen, komt overeen met die van de economische literatuur. Machine learning kan de bestaande macro-economische modellen niet vervangen, maar kan wel helpen bij het verbeteren van de ramingen.