Zoekresultaten

Er zijn 7 zoekresultaten.
11 juli 2023

De Nederlandse economie in historisch perspectief

Hoe ziet Nederland er in 2050 uit? Waarmee we verdienen we ons geld, hoe groot is de bevolking en is het gelukt onze economie te verduurzamen? Om straks iets over die toekomst te kunnen zeggen, kijkt het Centraal Planbureau ook naar het verleden.

Oosterscheldedam
15 oktober 2021

Dalende arbeidsparticipatie van jonge mannen

Sinds de financiële crisis van 2008 is het aandeel jonge mannen dat werkt afgenomen met ruim 100.000. Het CPB heeft onderzoek gedaan naar mogelijke verklaringen voor deze trend.

jonge mannen aan het werk
14 mei 2020

Arbeidsmarkt: sterke daling gewerkte uren

Eind maart werd er gemiddeld 13% minder uren per week gewerkt dan begin maart. In april is deze daling gestabiliseerd.

primary image 740x420
14 mei 2020

Arbeidsmarktmonitor mei 2020

De CPB arbeidsmarktmonitor geeft een overzicht van de meest recente cijfers van een groot aantal arbeidsmarktvariabelen, en het verloop in de afgelopen decennia. De monitor, met cijfers van het CBS en het UWV, dient als...

No title
21 augustus 2019

Vrouwen aan de top

Het aandeel vrouwen aan de top van bedrijven blijft achter. Wat is er aan te doen?

No title
20 december 2018

Arbeidsparticipatie

In het afgelopen decennium heeft de arbeidsparticipatie zich anders ontwikkeld dan in de periode daarvoor. De participatie van ouderen laat een sterke toename zien. Het aantal vrouwen dat werkt stijgt, maar deze...

No title
31 oktober 2018

Verdringing op de arbeidsmarkt, beschrijving en beleving

Verdringing is een begrip dat mensen vaak en snel in de mond nemen en waar ook veel meningsverschil en spraakverwarring over bestaat. Het is geen neutraal begrip; het klinkt negatief. De één neemt de baan in van een ander en dat impliceert voor veel mensen een probleem. Maar wat als die ander na verloop van tijd een andere baan vindt, spreken we dan nog steeds van verdringing? Of wat als de baan van de één niet altijd in de plaats komt van de baan van een ander? Daarom is inzicht in het bestaan van verdringing en de mechanismen essentieel.