Zoekresultaten

Er zijn 11 zoekresultaten.
30 maart 2023

Gebiedsontwikkeling: Schaken op vele borden tegelijk

Nederland kent de komende jaren een enorme bouwopgave. Het is daarom belangrijk om bij integrale gebiedsontwikkeling vanaf het begin aandacht te hebben voor bredewelvaart, stelt programmaleider Rob Euwals in zijn column.

portretfoto van Rob Euwals
23 maart 2023

Brede welvaart bij integrale gebiedsontwikkeling: vijf lessen

Bij integrale gebiedsontwikkeling is het belangrijk vanaf het begin te kijken naar bredewelvaartseffecten. In deze publicatie worden vijf lessen getrokken over hoe je dat kunt doen.

stadsoverzicht vanuit een ballon
23 november 2018

De sectorale loongroei in Nederland: een veranderende samenstelling van de economie

Dit CPB Achtergronddocument beschrijft en onderzoekt de loonontwikkeling op sectorniveau. Het achtergronddocument is onderdeel van een breder onderzoek naar de loonontwikkeling en hoort bij de CPB Policy Brief ‘Vertraagde loonontwikkeling in Nederland ontrafeld’.

No title
20 november 2018

Verkenning naar eenduidige indicatoren kinderarmoede

Het kabinet heeft het Centraal Planbureau (CPB), het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verzocht om gezamenlijk te onderzoeken of het mogelijk is tot eenduidige armoede-indicatoren te komen die bruikbaar zijn voor een eventuele reductiedoelstelling voor armoede onder kinderen.

17 november 2016

Flexibiliteit op de arbeidsmarkt

Vier van de tien werkenden in Nederland hebben geen vast contract. Zowel het aandeel flexibele dienstverbanden als het aandeel zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) ligt hoger dan in het buitenland. De groei van flexibele arbeid is bovendien sterker dan in andere Europese landen.

17 november 2016

Uitdagingen en beleidsrichtingen voor de Nederlandse welvaartsstaat

De Nederlandse arbeidsmarkt verandert door technologische vooruitgang, globalisering, migratie en een hoger opgeleide en vergrijzende beroepsbevolking. Daarnaast verblijft een groeiende groep werkenden in de flexibele schil en die heeft daardoor weinig tot geen toegang tot de verworvenheden van de welvaartsstaat.

17 november 2016

Flexibele arbeid in een internationaal perspectief: Een empirische analyse en een aantal casussen

In een aantal landen is het aandeel flexibele arbeidsrelaties relatief hoog en in andere landen neemt het aandeel toe. De Nederlandse situatie is uitzonderlijk omdat het aandeel tijdelijke arbeidscontracten én het aandeel zzp’ers harder groeien dan in veel andere Europese landen.

31 oktober 2016

Zelfstandigen en arbeidsongeschiktheid

Door de toename van het aantal zelfstandigen en de afname van de verzekeringsgraad onder deze zelfstandigen zijn steeds minder werkenden verzekerd tegen werkloosheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid.

31 oktober 2016

Zelfstandigen en hun alternatieven voor sociale zekerheid

Centrale vraag: “In hoeverre zijn zelfstandigen in staat om zelf inkomensschokken op te vangen?”

20 april 2016

Kansrijk arbeidsmarktbeleid, deel 2

Dit boek belicht de effecten van overheidsbeleid op het gebied van loonvorming, de uittreedleeftijd en AOW-uitkeringen, en actief arbeidsmarktbeleid.

No title