Zoekresultaten

Er zijn 36 zoekresultaten.
27 december 2016

De geschatte verliezen van een systemische bankencrisis na correctie voor de conjunctuurcyclus

Cerra en Saxena (2008) rapporteren de bbp (economische) effecten van systemische bankencrises in industrielanden. Wij herschatten deze effecten met een model dat tijdelijke conjunctuurschokken bevat.

16 december 2016

De toekomst van de Nederlandse financiële sector: FinTech en regulering

De opkomst van FinTech kan het bedrijfsmodel van banken uithollen, maar biedt banken ook kansen om hun dienstverlening te verbeteren en kosten te drukken. Zolang banken een informatiemonopolie behouden, is het onzeker of FinTech het einde van banken inluidt.

16 december 2016

Trends en scenario’s voor de Nederlandse financiële sector

De financiële sector verandert ingrijpend. Zo zijn na de eurocrisis financiële regelgeving en toezicht aangescherpt, en stappen gezet richting meer centraal toezicht.

13 december 2016

Decemberraming 2016: economische vooruitzichten 2017

De economische groei zet door. Zowel dit jaar, als in 2017 neemt het bbp met 2,1% toe. De werkloosheid daalt volgend jaar naar 5,3% en de overheidsbegroting is in evenwicht. De koopkracht neemt toe met 0,7%. De internationale omgeving blijft echter onzeker.

5 december 2016

Structurele effecten varianten IBO sociale huur

Op verzoek van de Werkgroep IBO sociale huur zijn de structurele werkgelegenheids-effecten berekend van varianten.

17 november 2016

Flexibiliteit op de arbeidsmarkt

Vier van de tien werkenden in Nederland hebben geen vast contract. Zowel het aandeel flexibele dienstverbanden als het aandeel zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) ligt hoger dan in het buitenland. De groei van flexibele arbeid is bovendien sterker dan in andere Europese landen.

17 november 2016

De ontwikkeling van flexibele arbeid: Een sectoraal perspectief

Sectoren verschillen substantieel in het gebruik van flexibele arbeid en zzp’ers. Het totaal aan flexibele arbeid is het afgelopen decennium in alle sectoren toegenomen.

17 november 2016

Uitdagingen en beleidsrichtingen voor de Nederlandse welvaartsstaat

De Nederlandse arbeidsmarkt verandert door technologische vooruitgang, globalisering, migratie en een hoger opgeleide en vergrijzende beroepsbevolking. Daarnaast verblijft een groeiende groep werkenden in de flexibele schil en die heeft daardoor weinig tot geen toegang tot de verworvenheden van de welvaartsstaat.

17 november 2016

Flexibele arbeid in een internationaal perspectief: Een empirische analyse en een aantal casussen

In een aantal landen is het aandeel flexibele arbeidsrelaties relatief hoog en in andere landen neemt het aandeel toe. De Nederlandse situatie is uitzonderlijk omdat het aandeel tijdelijke arbeidscontracten én het aandeel zzp’ers harder groeien dan in veel andere Europese landen.

15 november 2016

Schatting marktconforme huur

In de CPB Policy Brief over de positie van de middeninkomens op de woningmarkt (CPB, 2016) spelen subsidies in de verschillende segmenten van de woningmarkt een belangrijke rol als verklaring van de omvang van deze segmenten.