Kopafbeelding publicaties CPB

Immigratie en de Nederlandse economie

CPB Bijzondere publicatie 47, 30 juni 2003

Immigratie staat al enige tijd zowel nationaal als internationaal hoog op de politieke agenda. Naast de legale, humanitaire en sociale aspecten krijgt ook het economische aspect steeds meer aandacht.

Lees ook het bijbehorende persbericht.

Tot welke kosten en opbrengsten leidt immigratie voor een gastland? Hoe kan de balans worden verbeterd door aanpassingen in het immigratie- en integratiebeleid? Leidt immigratie tot een verlichting van de financiƫle gevolgen van vergrijzing? Wat kunnen we leren van traditionele immigratielanden zoals Australiƫ, Canada en de Verenigde Staten?

De internationale economische literatuur is niet altijd eenduidig in haar antwoorden op de gestelde vragen. Veel hangt af van de specifieke omstandigheden en de instituties van het gastland. Deze studie richt zich op Nederland als gastland voor immigranten. Gebruik makend van methoden uit de literatuur en gegevens over de Nederlandse economie bespreken we het effect van immigratie op de arbeidsmarkt, de publieke sector en de fysieke omgeving. De resultaten dragen bij aan de discussie over immigratie- en integratiebeleid in zowel Nederland als Europa.

Dit is een Engelstalige publicatie.

Deel deze pagina