Publicaties


4 oktober 2024

Keuzes van nu vormen het Nederland van 2050

Het Centraal Planbureau presenteert vier mogelijke toekomstscenario's voor Nederland van 2050. De scenario’s laten zien welke uitwerking verschillende maatschappijvisies hebben op ons land en vergemakkelijken het maken van onderbouwde beleidskeuzes, CPB-directeur Pieter Hasekamp bespreekt het in zijn column.

Portretfoto Pieter Hasekamp
6 september 2024

Voor ons verdienvermogen is de overheid aan zet

Over tien dagen is het Prinsjesdag. Een belangrijk moment om meer te weten te komen over de visie van het nieuwe kabinet op de Nederlandse economie en ons verdienvermogen. En een mooie gelegenheid om een storende fout te corrigeren.

portretfoto pieter hasekamp
12 juli 2024

Zonder risico’s staat alles stil

De Nederlandse economie is veerkrachtig gebleken bij de forse schokken van de afgelopen jaren, en de schuldposities zijn verbeterd. Vanuit risicoperspectief is dit een goede ontwikkeling.

Portretfoto Pieter Hasekamp
14 juni 2024

Na budgettaire kaasschaaf blijven keuzes nodig

Het nieuwe kabinet wil het aantal rijksambtenaren met 22% verminderen. Het is onverstandig om dit ongericht aan elk kerndepartement op te leggen. Een bezuiniging van deze omvang vraagt om centrale regie.

Portretfoto Pieter Hasekamp
17 mei 2024

Industriebeleid VS is geen voorbeeld voor EU

Eurosclerose, heette het in de jaren 70 en 80. De economische dynamiek in Europa bleef achter in vergelijking met de Verenigde Staten en de opkomende Aziatische economieën, door een combinatie van een te grote overheid, overgereguleerde productmarkten en een starre arbeidsmarkt.

portretfoto Pieter Hasekamp
19 april 2024

Gedoe tussen generaties helpt ons niet vooruit

Elke generatie heeft volop reden tot klagen. Babyboomers hadden dienstplicht en konden weinig met vakantie, jongeren van nu – ook die met een baan – vinden geen huis. Maar generaties tegenover elkaar plaatsen, helpt niet bij het vinden van oplossingen.

Portretfoto Pieter Hasekamp
22 maart 2024

De waarde van onderwijs past niet in de boeken

Investeren in zaken als onderwijs, innovatie of infrastructuur is goed voor de economie op de langere termijn, hoor je vaak. Waarom boekt het CPB dit dan niet als opbrengst in? De effecten van een individuele maatregel zijn van letterlijk onschatbare waarde.

Portretfoto Pieter Hasekamp
23 februari 2024

De economie zal ons altijd verrassen

Onverwachte gebeurtenissen als corona of oorlog zijn zeer bepalend voor onze economie. Dat vraagt om een begroting die rekening houdt met tegenslag. Lees hier het maandelijkse essay in Het Financieele Dagblad van CPB-directeur Pieter Hasekamp.

Portretfoto Pieter Hasekamp
26 januari 2024

Schaarste alom, dus zijn lastige keuzes nodig

Nederland kampt met veel soorten schaarste, van geld en ruimte tot woningen en personeel. Dat vraagt om prioriteiten en doelstellingen, vooral in de publieke sectoren. Lees hier het maandelijkse essay in Het Financieele Dagblad van CPB-directeur Pieter Hasekamp.

Portretfoto Pieter Hasekamp
1 december 2023

Maak serieus werk van simpel beleid

Er is een breed gedragen, en breed uitgedragen, gevoel dat de samenleving te ingewikkeld is geworden. Volgens velen zijn overheidsbeleid en regelgeving te complex, onbegrijpelijk en onvoldoende gericht op de menselijke maat.Vanuit economisch perspectief zie ik drie redenen waarom het gebrek aan eenvoud problematisch is, schrijft Pieter Hasekamp in zijn FD-essay.

portretfoto pieter hasekamp