Publicaties


27 augustus 2024

De lange weg naar de top: vermogensmobiliteit in Nederland

Mensen met de grootste vermogens in Nederland blijven meestal lange tijd tot de rijkste mensen horen. En personen van wie het vermogen daalt, zakken vaak slechts één of enkele treden op de vermogensladder.

Porsche en een fietser
22 mei 2024

Inkomens en belastingen aan de top

De top-1% hoogste inkomens betalen relatief minder belasting dan de groep daar net onder. De belastingdruk daalt verder wanneer wordt ingezoomd op de top-0,1% of de top-0,01%.

belastingen
18 december 2023

Effecten van belastinghervormingen op de belastingdruk van verschillende inkomensgroepen

Wijzigingen in de belastingen gericht op vereenvoudiging en doelmatigheid van het stelsel pakken heel verschillend uit voor verschillende inkomensgroepen.

schatkist
10 oktober 2023

Belastinggemotiveerde royaltystromen: omvang van misgelopen belastingen

Multinationals betalen voor het gebruik van intellectueel eigendom (IE), zoals patenten en logo’s. De rechten daarvan kunnen zich in een ander land bevinden en over de inkomsten van de IE-rechten moet belasting...

10 oktober 2023

Belastinggemotiveerde en zakelijke royaltystromen: omvang van de wereldwijd misgelopen belastingen

Multinationals betalen voor het gebruik van intellectueel eigendom (IE), zoals patenten en logo’s. De rechten daarvan kunnen zich in een ander land bevinden en over de inkomsten van de IE-rechten moet belasting...

28 maart 2023

Een economisch afwegingskader voor belastinginstrumenten

De overheid moet terughoudend zijn met het beïnvloeden van gedrag via het belastingstelsel. Anders wordt het stelsel onnodig complex, daarmee lastiger uitvoerbaar en moeilijker te overzien voor burgers en bedrijven. Wij geven handvatten om vooraf te kunnen bepalen of de inzet van een fiscale maatregel economisch gezien zinvol is.

Belasting-enveloppen en eurobiljetten en euromunten
13 oktober 2022

Herverdeling door overheidsuitgaven

De sterkste schouders dragen niet de zwaarste lasten, dat bleek uit CPB-onderzoek. Senior onderzoeker Arjan Lejour werkte daaraan mee. In zijn column gaat hij in op het feit dat het vooral de overheidsuitgaven zijn die inkomens herverdelen.

Arjan Lejour
5 juli 2022

De economische activiteit van besloten vennootschappen

Dankzij een studie van het CPB is er voor het eerst zicht op de verschillende functies van bv’s. Er worden bv’s opgericht om te sparen, te beleggen, een pensioen op te bouwen, vastgoed te beheren of deelnemingen in andere ondernemingen te beheren.

BV
25 maart 2022

Ongelijkheid en herverdeling

De herverdeling van inkomens tussen Nederlandse huishoudens vindt vooral plaats door overheidsuitgaven zoals toeslagen en bijstand, en veel minder door belastingheffing. Ook blijkt dat hogere inkomens geen groter deel van hun inkomen afdragen aan belastingen dan lagere inkomens. De bovenste 1% van de huishoudens betaalt gemiddeld zelfs minder belasting dan de overige huishoudens.

Belastinggeld
25 maart 2022

Ongelijkheid en herverdeling in Nederland

Hoe hoog is de inkomensongelijkheid in Nederland? Hoe progressief zijn de belastingen en zorgen overheidsuitgaven voor herverdeling? Deze studie presenteert de meest uitgebreide antwoorden op deze vragen die op dit...