Publicaties


10 september 2024

Verschillen tussen hand-to-mouth-huishoudens in Nederland

Huishoudens die elke maand hun totale inkomen uitgeven, hebben een relatief grote invloed op de Nederlandse economie. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau.

huishouden
9 juli 2024

Besparingen van Nederlandse huishoudens

Nederlandse huishoudens zijn de afgelopen twintig jaar steeds meer gaan sparen, vooral om hun hypotheken af te lossen. Strengere hypotheekregels lijken daarvan de oorzaak.

Spaarvarken
12 december 2023

Hand-to-mouth-huishoudens: een vergelijking tussen Nederland en andere Europese landen

Het aantal Nederlandse huishoudens dat elke maand het hele inkomen uitgeeft en geen liquide vermogen opbouwt (zogeheten hand-to-mouth-huishoudens) is het afgelopen decennium gedaald.

Uitgaven
31 mei 2023

Ontwikkelingen op de woningmarkt en financiële risico’s

We concluderen dat huiseigenaren en het financiële stelsel het afgelopen decennium weerbaarder zijn geworden tegen schokken vanuit de woningmarkt, maar dat er kwetsbare groepen zijn....

Risicorapportage Financiële markten 2023
13 juli 2022

Structurele oorzaken van lage rente

Rentetarieven vertonen al sinds de jaren tachtig een neerwaartse trend in onder andere het eurogebied. De reële rente (de voor inflatie gecorrigeerde rente) bevindt zich nu op een historisch laag niveau.

spaarpot met briefgeld
20 januari 2022

Vermogensongelijkheid: een complex probleem

Hoe kun je vermogensongelijkheid goed berekenen? Dat is een lastige vraag waarmee we niet alleen bij het CPB in Nederland worstelen, maar ook bijvoorbeeld in Frankrijk, stelt CPB-medewerker Nicoleta Ciurila in haar column.

foto van Nicoleta Ciurila
4 mei 2021

Sturen naar vermogen: De vermogensopbouw bezien vanuit de levensloop

De vermogensopbouw van Nederlandse huishoudens is lang niet altijd optimaal. Onder andere het versoepelen van de hypothecaire aflossingseis en een flexibelere vormgeving van het pensioenstelsel zijn beleidsopties die dit kunnen verbeteren.

zilveren spaarvarken en hamer
13 april 2021

Leidt uitstel van pensioenpremiebetalingen tot welvaartswinst?

Pensioenpremiepercentages en -uitkeringen zijn in Nederland onafhankelijk van leeftijd of huishoudsituatie. In een levenscyclusmodel dat is gekalibreerd op Nederlandse data onderzoeken wij hoe het optimale stelsel van...

opa en oma met kleinkind lunchen in het bos
27 augustus 2020

Lage rente en de toekomst van pensioenen

Lage rente zorgt ook in het nieuwe pensioencontract voor lastige keuzes.

primary image 740x420
27 augustus 2020

De impact van een lager rendement op optimale vermogensopbouw

Het rendement op veilige activa is de afgelopen 40 jaar afgenomen, waardoor ook het rendement op het individuele vermogen lager is. Moeten huishouden daarom meer sparen voor hun pensioen om het lagere rendement op...