Publicaties


28 september 2023

Kwantificeren economische baten van R&D-beleid

Investeringen in innovatie (R&D) spelen een belangrijke rol in de groei van onze welvaart. Hoe je de productiviteitsopbrengsten van R&D-investeringen kunt bepalen, blijft onderwerp van discussie.

technologische verandering
9 maart 2023

Energieprijzen, de verdeling van inkomen en het effect van loonindexatie

Hoe beïnvloeden stijgende energieprijzen de reële economie en de inkomensverdeling? Maakt het hiervoor uit of huishoudens inkomen uit arbeid of kapitaal ontvangen? Wat zijn de verdelingseffecten en macro-economische...

6 december 2022

Scenario’s energieprijzen

Energieplafond dempt koopkrachtrisico’s, maar is geen structurele oplossing.

Scenario's energieprijzen
20 september 2022

Macro Economische Verkenning 2023 - Verdieping

Het CPB heeft de MEV 2023 gepubliceerd. Dit Verdiepingsdocument biedt meer achtergronden bij deze raming, van het macro-economisch beeld, de overheidsbegroting en de koopkracht. Naast een cijfermatige onderbouwing wordt ook stilgestaan bij de relevante aannames en onzekerheden rondom deze cijfers.

Macro Economische Verkenning 2023 Verdieping
30 juni 2022

Inflatiescenario’s

De inflatie is op dit moment heel hoog, maar daalt naar verwachting in 2023. De Europese Centrale Bank (ECB) kan er door geloofwaardig beleid voor zorgen dat de inflatieverwachtingen voor de middellange termijn in de eurozone stabiel rond de 2% zijn. Daarbij is er ruimte voor loonstijgingen in Nederland.

Een dame in de supermarkt
16 maart 2022

Verdieping Centraal Economisch Plan 2022

Als de oorlog in Oekraïne naast een hogere energieprijs ook een daling van de wereldhandel en de investeringsbereidheid veroorzaakt, dan kan de Nederlandse economie dit jaar in een kortdurende recessie belanden.

Verdieping CEP 2022
28 september 2021

Economische analyse steunpakket 2020

De door de overheid verleende coronasteun in 2020 is effectief geweest. Het voorkwam een sterke stijging van de werkloosheid en heeft bedrijven overeind gehouden. Naar schatting hebben dankzij het steunbeleid tussen de 65 duizend en 180 duizend mensen hun baan behouden. Het steunpakket verstoorde wel de bedrijvendynamiek.

Corona-icoon, de kuchende mens
25 augustus 2020

Blijvende economische schade van de coronacrisis

Langdurige schade economie wegens corona crisis door lagere productiviteitsgroei.

economische schade door corona
17 december 2019

Zorgen om morgen

Het houdbaarheidssaldo is veranderd van een klein overschot in 2014 naar een tekort van 1,6% van het bbp, oftewel 16 miljard euro. Dit is vooral het gevolg van het kabinetsbeleid en stijging van de zorguitgaven.

primary-image