This publication is in Dutch, there is no English translation!
June 27, 2016

Persuitnodiging CPB Lecture 2016

"De nieuwste inzichten in de politieke economie: factoren die het succes van een staat of hervorming bepalen". Het Centraal Planbureau nodigt u uit om donderdag 30 juni 2016 vanaf 14.30 uur aanwezig te zijn bij de CPB Lecture 2016. De lecture wordt dit jaar uitgesproken door professor Robinson.

Hij zal in zijn lecture de vraag beantwoorden hoe het kan dat sommige staten welvarend zijn en anderen niet. Vervolgens presenteert Arjan Lejour, programmaleider belastingen bij het CPB, een nieuw onderzoek naar de factoren die bepalen of een hervorming in Nederland succesvol is. Het CPB onderzocht waarom sommige grote belastinghervormingen wel worden omgezet in beleid en andere niet.

Wanneer en waar?
Datum: Donderdag 30 juni 2016
Tijdstip: 14.30-17.30 uur
Locatie: Glazen Zaal, Prinsessegracht 26, Den Haag

U kunt ook aanwezig zijn bij de workshop over ‘the Political Economy of Reforms’ op 29 juni van 8.30 tot 17 uur. Professor Tabellini verzorgt de aftrap. Deze workshop is bedoeld voor experts, zie voor meer informatie: http://www.cpb.nl/agenda/political-economy-reforms.

Meer informatie over Robinson
Professor Robinson is professor op de universiteit van Chicago. Daarvoor werkte hij op Harvard. Hij studeerde economie op de London School of Economics, de universiteit van Warwick en Yale. Hij gaf les op de universiteit van Melbourne en Zuid-Californië. Voordat hij bij Harvard werkt, was hij professor in Californië en Berkeley. Hij vergelijkt de economische en politieke ontwikkelingen tussen landen op de lange termijn. Hij heeft daarbij een specifieke interesse voor Latijns Amerika en Zuidelijk Afrika. Robinson verricht tegenwoordig onderzoek in Congo, Sierra Leone, Haïti en Colombia waar hij ook jaren les gaf aan de universiteit in Bogotá.

Zijn boek ‘Why Nations Fail’ is zijn bekendste boek. Hij schreef dit boek samen met hoogleraar Daron Acemoglu van het Massachusetts Institute of Technology. Het boek verklaart waarom sommige landen rijk zijn en andere arm. Volgens de auteurs komt dit niet door culturele, klimatologische of geografische verschillen, maar door politieke en economische verschillen, en de mate waarin de bevolking de mogelijkheid heeft deel te nemen aan de economische ontwikkeling. De twee auteurs laten dit zien aan de hand van voorbeelden van over de hele wereld.

Interesse?
Heb je interesse? Meld je dan van te voren aan bij Suzanne van Gils, 0621560776 of  suzanne.van.gils@cpb.nl.