Jeroen Hinloopen

onderdirecteur, Directie
Photo of Jeroen Hinloopen
Centraal Planbureau

Bezuidenhoutseweg 30
2594 AV Den Haag


Publications

September 14, 2023

Goed economieonderwijs inspireert

Voor het maken van economieverhalen heeft het CPB goed opgeleide economen en econometristen nodig, nu en in de toekomst. Maar voorziet het onderwijs nog wel in de oplevering van deze mensen? CPB-directielid Jeroen Hinloopen beantwoordt de vraag in zijn column.

No title
June 8, 2023

Prijsafspraken: duurzaam of gewoon duur

Is het verstandig om onderlinge prijsafspraken van boeren of supermarkten toe te staan als dit het duurzaamheidsdoel dient? CPB-directielid Jeroen Hinloopen is sceptisch over een omgekeerde inzet van de mededingingswet.

No title
January 12, 2023

Marktwerking is een zegen bij goede regulering

Een waaier aan problemen wordt regelmatig toegeschreven aan marktwerking. Maar die kritiek is onterecht, vindt CPB-directielid Jeroen Hinloopen.

No title
November 17, 2022

Van energieschok naar prikkelcontract

Een prijsplafond op energie lijkt de burger een hoop kopzorgen te besparen. Maar klopt dat wel? Of zit er toch een addertje onder het gras? CPB-directielid Jeroen Hinloopen legt in zijn column de pro's en vooral de contra's van een prijsplafond uit.

No title
October 31, 2022

iPhones en brood: de rol van marktmacht bij het ontstaan van inflatie

Maand na maand tekenen we een inflatierecord op. En het einde van deze ongekende prijsstijgingen lijkt voorlopig nog niet in zicht, constateert Jeroen Hinloopen. De rol die marktmacht hierbij speelt, is minder bekend, maar wel relevant voor beleid.

No title