Jeroen Hinloopen

onderdirecteur, Directie
Photo of Jeroen Hinloopen
Centraal Planbureau

Bezuidenhoutseweg 30
2594 AV Den Haag


Publications

January 12, 2023

Marktwerking is een zegen bij goede regulering

Een waaier aan problemen wordt regelmatig toegeschreven aan marktwerking. Maar die kritiek is onterecht, vindt CPB-directielid Jeroen Hinloopen.

No title
November 17, 2022

Van energieschok naar prikkelcontract

Een prijsplafond op energie lijkt de burger een hoop kopzorgen te besparen. Maar klopt dat wel? Of zit er toch een addertje onder het gras? CPB-directielid Jeroen Hinloopen legt in zijn column de pro's en vooral de contra's van een prijsplafond uit.

No title
October 31, 2022

iPhones en brood: de rol van marktmacht bij het ontstaan van inflatie

Maand na maand tekenen we een inflatierecord op. En het einde van deze ongekende prijsstijgingen lijkt voorlopig nog niet in zicht, constateert Jeroen Hinloopen. De rol die marktmacht hierbij speelt, is minder bekend, maar wel relevant voor beleid.

No title
May 12, 2022

Een afwentelingsparadox

De inflatie is in Nederland hard toegenomen. Doorgaans heerst het idee dat toegenomen kosten ook doorberekend worden aan de klant. Maar klopt dat wel? CPB-directielid Jeroen Hinloopen legt uit hoe het echt zit.

No title
April 7, 2022

Eerlijk delen

Hoe het inzetten van de speltheorie het eerlijk verdelen van een stukje chocoladetaart vergemakkelijkte. En ook leidde tot een blog van onderdirecteur Jeroen Hinloopen over economische ongelijkheid.

No title