Peter Zwaneveld

Programmaleider, Sector 5 Klimaat en gebouwde omgeving
Photo of Peter Zwaneveld
Centraal Planbureau

Bezuidenhoutseweg 30
2594 AV Den Haag

 Programme leader  | Sector 5 Climate and the built environment

  • See Curriculum vitae
  • See Curriculum vitae
  • See Curriculum vitae
  • See Publication list

Publications

October 26, 2023

Second opinion Maatschappelijke Kosten-Baten Analyse Vrachthaven Bonaire

Een nieuwe vrachthaven op Bonaire leidt tot lagere transportkosten. Of die kostenbesparing ook leidt tot lagere kosten van levensonderhoud voor de eilandbewoners is niet gegarandeerd. Ook is verder onderzoek naar de effecten op de natuur in de omgeving nodig.

No title
October 19, 2023

Fossiele dilemma’s

Hoe helpen we de energietransitie en het klimaat verder? Dat is de kernvraag als het gaat om fossiele energiesubsidies. CPB-onderzoeker Peter Zwaneveld reflecteert in zijn column op een studie hierover die hij recent met collega's uitbracht.

No title
October 12, 2023

Abolishing fossil subsidies useful if it supports the energy transition

The current debate on fossil fuel subsidies focuses too little on the underlying core question: does the abolishment of such subsidies support the energy transition and hence climate policy?

Pernis
September 1, 2022

Duurzaamheid is ook een verzekering

De hogere energieprijzen leiden tot hogere lasten voor huishoudens. Kun je je er tegen verzekeren? Je kunt wel een aantal dingen doen, schetst programmaleider Peter Zwaneveld. Maar voor de rest is het echt een beleidsvraag, stelt hij in zijn blog.

No title
March 24, 2022

Economische beschouwing Fit for 55-pakket

In een nieuwe publicatie zet het CPB vanuit economisch perspectief de gevolgen van het Europese klimaatpakket 'Fit for 55' op een rij en kijkt in hoeverre de voorstellen CO2-uitstoot op een kostenefficiënte manier terugdringen.

No title