This document is in Dutch, there is no English translation.
June 4, 2019

Risicorapportage Financiële markten 2019

Er kan nog meer worden gedaan om de risico’s van centrale tegenpartijen (CCP's), omvangrijke financiële instellingen, te verkleinen. Deze partijen spelen een belangrijke rol bij de afwikkeling van de handel in effecten en derivaten. Zo kan het toezicht op Europees niveau worden geregeld en kan een herstel- en afwikkelingsraamwerk helpen om mogelijke faillissementen soepel te laten verlopen. Dit concluderen onderzoekers van het Centraal Planbureau (CPB) in de vanmorgen verschenen Risicorapportage Financiële Markten.
Main image

Downloads

Op verzoek van de Parlementaire Enquêtecommissie Financieel Stelstel schrijft het Centraal Planbureau jaarlijks een risicorapportage financiële markten. Het doel is het informeren van het parlement over de belangrijkste risico’s voor de stabiliteit van het financiële stelsel en de economie. 

Conclusie van de risicorapportage: financiële risico’s wereldwijd krijgen de kans zich verder op te bouwen door laagblijvende rentes. In Nederland zijn vooral pensioenfondsen en verzekeraars kwetsbaar en neemt de blootstelling aan een plotse omslag op de huizenmarkt toe. 

Verder neemt de kans op correcties op de financiële markten toe, onder meer door politieke onzekerheid. Er blijven zorgen over de Brexit, de Italiaanse economie en begroting, en de Amerikaanse handelsoorlog.

Wereldwijd blijven de schulden voor consumenten en bedrijven hoog. De kwaliteit van bedrijfsschulden neemt af en verpakte  schulden zijn populair.

90% van de eurorentederivaten wordt door één Londense CCP afgewikkeld. Op Europees niveau kan meer worden gedaan om systeemrisico’s van CCP’s te beperken.

Het nut van een depositobank die geen krediet verstrekt, is binnen de huidige regelgeving beperkt.

Contacts

Karen van der Wiel Read more
Foto Bram Hendriks
Bram Hendriks +31 6 46991811 Read more
Foto Beau Soederhuizen
Beau Soederhuizen +31 6 52658469 Read more
Foto Fien van Solinge
Fien van Solinge +31 6 11045018 Read more
Foto Benedikt Vogt
Benedikt Vogt +31 6 50630893 Read more
Lu Zhang Read more