Pieter Hasekamp

directeur, Directie
Photo of Pieter Hasekamp
Centraal Planbureau

Bezuidenhoutseweg 30
2594 AV Den Haag

Pieter Hasekamp is sinds 1 maart 2020 directeur van het CPB. Hij studeerde Algemene Economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en promoveerde aan het European University Institute in Florence op het proefschrift “Essays on the credibility of Economic Policy”. Hij was vanaf 2015 directeur-generaal Fiscale Zaken bij het ministerie van Financiën. In de periode daarvoor was hij algemeen directeur bij Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en bekleedde hij diverse managementfuncties bij het ministerie van VWS en het ministerie van Financiën. 

Pieter Hasekamp is kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER) en adviserend lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Daarnaast is hij sinds 1 januari 2022 onafhankelijke commissaris en voorzitter RvC bij Geldmaat. 


Publications

September 8, 2023

Verhitte economie vraagt om ander begrotingsbeleid

Het kabinet dat na de verkiezingen aantreedt, doet er verstandig aan af te stappen van het huidige procyclische beleid en te kiezen voor meer begrotingsdiscipline en stabiliteit, stelt Pieter Hasekamp in zijn essay in het FD

No title
July 14, 2023

Voor zicht op de toekomst helpt terugblikken

Hoe ziet Nederland eruit in 2050? Grote veranderingen zijn noodzakelijk, maar we willen ook onze huidige leefstijl behouden. Welke scenario’s zijn dan mogelijk? Lessen uit het verleden kunnen goed richting geven, schrijft CPB-directeur Pieter Hasekamp.

No title
June 26, 2023

Van investeren én verdelen komt de winst

Op 26 juni heeft CPB-directeur Pieter Hasekamp de jaarlijkse EW Economie-lezing gehouden, in De Rode Hoed in Amsterdam. In de EW Economie-lezing geven ondernemers, bestuurders van bedrijven en economen hun visie op ontwikkelingen in de samenleving.

No title
June 16, 2023

Dialoog over verschillen begint bij de feiten

'De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen' of 'Werken moeten lonen': CPB-directeur Pieter Hasekamp juicht discussie over ongelijkheid toe, maar graag wel gebaseerd op feiten.

No title
May 19, 2023

Ontsnappen aan de vloek van de fiscale regeling

Met de vele belastingregelingen in Nederland is veel geld gemoeid: in 2023 zo’n €147 mrd. Hoe weten we of dat nuttig wordt besteed? Volgens directeur Pieter Hasekamp moeten de regelingen die negatief zijn geëvalueerd worden afgeschaft of aangepast.

No title