Pieter Hasekamp

directeur, Directie
Employee image
+31 6 52844954 P.F.Hasekamp@cpb.nl
Centraal Planbureau

Bezuidenhoutseweg 30
2594 AV Den Haag

Pieter Hasekamp is sinds 1 maart 2020 directeur van het CPB. Hij studeerde Algemene Economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en promoveerde aan het European University Institute in Florence op het proefschrift “Essays on the credibility of Economic Policy”. Hij was vanaf 2015 directeur-generaal Fiscale Zaken bij het ministerie van Financiën. Daarvoor was hij algemeen directeur bij Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en directeur Zorgverzekeringen bij het ministerie van VWS. Eerder bekleedde hij diverse managementfuncties bij het ministerie van VWS en het ministerie van Financiën.


Publicaties

3 december 2021

Eén kwartaal vertelt niet het hele verhaal

Eén kwartaal vertelt niet het hele verhaal, stelt CPB-directeur Pieter Hasekamp in zijn maandelijkse essay in Het Financieele Dagblad. Ondanks de nieuwe lockdownmaatregelen en hoge inflatie zijn de economische vooruitzichten nog altijd relatief gunstig.

Pieter Hasekamp, directeur bij het CPB
23 november 2021

Position Paper Europese begrotingsregels

Op verzoek van de vaste commissie voor Financiën van de Tweede Kamer neemt het Centraal Planbureau (CPB) deel aan het rondetafelgesprek ‘De toekomst van de Europese begrotingsregels: hervorming van het Stabiliteits-...

11 november 2021

De econoom als technocratisch activist?

De afgelopen jaren heeft zich een stille revolutie voltrokken: waar economen vroeger vooral konden opvallen met theoretische modellen, ligt de nadruk nu veel sterker op empirisch onderzoek. Het belang daarvan onderstreept directeur Hasekamp in zijn blog.

foto van Pieter Hasekamp
5 november 2021

Bijlesindustrie dreigt publiek onderwijs uit te hollen

De ‘bijlesindustrie’ door private bedrijven heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Een goede zaak? CPB-directeur Pieter Hasekamp vindt van niet. In zijn maandelijkse essay in het Financieele Dagblad legt hij uit waarom.

foto van Pieter Hasekamp
8 oktober 2021

We moeten op zoek naar bindende begrotingsregels

Net als de maximumsnelheid op wegen is elke begrotingsdoelstelling uiteindelijk een politieke keuze. Tijdens de coronapandemie zijn de financiële kaders tijdelijk opgeschort. In zijn maandelijkse essay in het Financieele Dagblad houdt CPB-directeur Pieter Hasekamp een pleidooi voor een terugkeer naar bindende begrotingsregels.

foto van Pieter Hasekamp