Pieter Hasekamp

directeur, Directie
Photo of Pieter Hasekamp
Centraal Planbureau

Bezuidenhoutseweg 30
2594 AV Den Haag

Pieter Hasekamp is sinds 1 maart 2020 directeur van het CPB. Hij studeerde Algemene Economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en promoveerde aan het European University Institute in Florence op het proefschrift “Essays on the credibility of Economic Policy”. Hij was vanaf 2015 directeur-generaal Fiscale Zaken bij het ministerie van Financiën. In de periode daarvoor was hij algemeen directeur bij Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en bekleedde hij diverse managementfuncties bij het ministerie van VWS en het ministerie van Financiën. 

Pieter Hasekamp is kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER) en adviserend lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Daarnaast is hij sinds 1 januari 2022 onafhankelijke commissaris en voorzitter RvC bij Geldmaat. 


Publicaties

1 december 2023

Maak serieus werk van simpel beleid

Er is een breed gedragen, en breed uitgedragen, gevoel dat de samenleving te ingewikkeld is geworden. Volgens velen zijn overheidsbeleid en regelgeving te complex, onbegrijpelijk en onvoldoende gericht op de menselijke maat.Vanuit economisch perspectief zie ik drie redenen waarom het gebrek aan eenvoud problematisch is, schrijft Pieter Hasekamp in zijn FD-essay.

portretfoto pieter hasekamp
8 november 2023

Presentatie: Keuzes in Kaart 2025-2028

Deze presentatie is gebruikt door Pieter Hasekamp op 8 november 2023 tijdens de presentatie van 'Keuzes in Kaart 2025-2028', de doorrekening van de...

Presentatie Keuzes in Kaart 2025-2028
3 november 2023

Aan het eind betaalt de burger de rekening

Het is verkiezingstijd. In de campagne gaat het over de toekomst van Nederland, over maatschappelijke opgaves, over plannen van politieke partijen — en over geld. Volgens CPB-directeur Pieter Hasekamp is dat laatste uiteindelijk een middel om keuzes te maken, en die zichtbaar te maken. Lees hier zijn maandelijkse essay in Het Financieele Dagblad.

portretfoto Pieter Hasekamp
6 oktober 2023

Armoedecijfer is startpunt voor breder debat

Armoede en bestaanszekerheid staan vol in de aandacht. Volgens CPB-directeur Pieter Hasekamp vormen armoedecijfers het startpunt voor een breder debat. Lees hier zijn maandelijkse essay in Het Financieele Dagblad.

portretfoto CPB-directeur Pieter Hasekamp
8 september 2023

Verhitte economie vraagt om ander begrotingsbeleid

Het kabinet dat na de verkiezingen aantreedt, doet er verstandig aan af te stappen van het huidige procyclische beleid en te kiezen voor meer begrotingsdiscipline en stabiliteit, stelt Pieter Hasekamp in zijn essay in het FD

portretfoto Pieter Hasekamp