Pieter Hasekamp

directeur, Directie
Photo of Pieter Hasekamp
Centraal Planbureau

Bezuidenhoutseweg 30
2594 AV Den Haag

Pieter Hasekamp is sinds 1 maart 2020 directeur van het CPB. Hij studeerde Algemene Economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en promoveerde aan het European University Institute in Florence op het proefschrift “Essays on the credibility of Economic Policy”. Hij was vanaf 2015 directeur-generaal Fiscale Zaken bij het ministerie van Financiën. In de periode daarvoor was hij algemeen directeur bij Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en bekleedde hij diverse managementfuncties bij het ministerie van VWS en het ministerie van Financiën. 

Pieter Hasekamp is kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER) en adviserend lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Daarnaast is hij sinds 1 januari 2022 onafhankelijke commissaris en voorzitter RvC bij Geldmaat. 


Publicaties

22 september 2022

Allejongerendag

Kinderen die in armoede opgroeien hebben minder kansen in het leven. Het CPB bracht dit jaar voor het eerst een armoederaming uit. Directeur Pieter Hasekamp legt in zijn column uit waarom het belangrijk is die cijfers blijvend onder de aandacht te brengen.

Pieter Hasekamp
9 september 2022

Kijk verder dan het vestigingsklimaat

Kijk verder dan het vestigingsklimaat, betoogt CPB-directeur Pieter Hasekamp in zijn maandelijkse essay in Het Financiële Dagblad, want ons verdienvermogen hangt niet alleen van bedrijven af.

Pieter Hasekamp
15 juli 2022

Economen moeten zo transparant mogelijk zijn over hun meningen en aannames

Feiten en meningen lopen snel door elkaar, aldus CPB-directeur Pieter Hasekamp. Economen streven naar neutraliteit, maar moeten zich daarbij bewust zijn van hun maatschappijvisie.

Foto van Pieter Hasekamp
17 juni 2022

Personeel gezocht? Werk aan de winkel!

Te weinig personeel voor te veel banen: zijn er oplossingen? In zijn maandelijkse essay in Het Financieele Dagblad betoogt CPB-directeur Pieter Hasekamp dat de echte oplossing vooral zal moeten komen van de vraagzijde van de arbeidsmarkt.

Portretfoto van Pieter Hasekamp
20 mei 2022

Gevolgen van de inflatie zijn ongelijk verdeeld

Wie betaalt de rekening van de gestegen inflatie? Burgers, bedrijven of de overheid? CPB-directeur Hasekamp stelt in Het Financieele Dagblad dat er sprake is van inflatie-ongelijkheid en dat de pijn nu vooral bij burgers met lage inkomens zichtbaar wordt.

portretfoto van Pieter Hasekamp