17 mei 2023

Publicatiekalender maart 2024

Op deze pagina vindt u de publicatiekalender voor de komende maand. Elke derde donderdag van de maand publiceert het CPB de nieuwe planning voor de eerstvolgende maand, op deze pagina. Aan deze planning kunnen geen rechten worden ontleend.
Binnenkort te verschijnen

5 maart: Publicatie over consequences of geopolitical fragmentation and blocformation

Wat zijn de gevolgen van toegenomen geopolitieke spanningen voor de internationale handel van Nederland en de wereld? Kan handelsintegratie (bijvoorbeeld met India en Indonesië) hier iets tegen doen? Dat zijn vragen die in deze publicatie (Ned. en Engels) beantwoord worden.

14 maart: Publicatie over diversiteitsquotum

Op 1 januari 2022 werd het diversiteitsquotum ingevoerd, dat bepaalt dat een nieuwe benoeming in de raad van commissarissen (rvc) moet bijdragen aan een evenwichtige man-vrouwverhouding.

Wij onderzoeken de effecten van het quotum op de samenstelling van de rvc's van  beursgenoteerde bedrijven op de korte termijn.

21 maart: Publicatie over nowcasting

Een van de belangrijke indicatoren die we bij het CPB ramen is de Nederlandse bbp-groei, maar dit is ook een statistiek die met vertraging wordt gepubliceerd. Daarom hebben we een model ontwikkeld dat de bbp-groei in het lopende kwartaal raamt op basis van de meest actuele informatie. 

25 maart: Wereldhandelsmonitor (verslagmaand: januari 2024)

De maandelijkse CPB Wereldhandelsmonitor is een instrument waarmee het CPB de ontwikkeling van de wereldhandel volgt en wordt gepubliceerd in opdracht van de Europese Commissie. Het duurt twee maanden voordat de cijfers beschikbaar zijn.   

26 maart: Publicatie over evaluatie arbeidsmarkttoelage

Het CPB onderzoekt de effecten van de arbeidsmarkttoelage op de arbeidsmarkt voor leraren, in deze publicatie analyseren we de effecten na afloop van het eerste schooljaar (2021/2022). Vorig jaar hebben we een nulmeting gepubliceerd, waarin we concludeerden dat de beoogde onderzoeksmethode geschikt is.

28 maart: Publicatie over publieke projectfinanciering

Publieke projectfinanciering is populair: denk aan Invest-NL, de bmkb en het Nationaal Groeifonds. Hopelijk investeert de overheid daarmee in projecten die anders niet van de grond waren gekomen. Wij onderzoeken wanneer dit soort financiering nuttig is en hoe die dan te ontwerpen.

Contactpersonen