Kopafbeelding worldtrademonitor CPB

CPB Wereldhandelsmonitor

CPB Wereldhandelsmonitor (inclusief verslagmaand september 2018)
Het wereldhandelsvolume is in september 1,1% afgenomen ten opzichte van augustus, volgend op een stijging van 0,2% in augustus (gelijk aan initiële schatting). De groei in 2018Q3 was 1,4% (0,0% in 2018Q2). Dit blijkt uit de CPB Wereldhandelsmonitor.


Wereldwijde ontwikkelingen in internationale handel en industriële productie, september 2018:

 • Het wereldhandelsvolume is in september 1,1% afgenomen ten opzichte van augustus, volgend op een stijging van 0,2% in augustus (gelijk aan initiële schatting). De groei in 2018Q3 was 1,4% (0,0% in 2018Q2).
 • Het momentum van de wereldhandel was in september 1,4% (niet-geannualiseerd; momentum augustus: 1,5%, gelijk aan initiële schatting).
 • De wereldwijde industriële productie is in september 0,2% afgenomen ten opzichte van augustus (ontwikkeling augustus: 0,5%, initiële schatting: 0,4%). De groei in 2018Q3 was 0,4% (0,5% in 2018Q2).
 • Het momentum van de wereldwijde industriële productie was in september 0,4% (niet-geannualiseerd; momentum  augustus: 0,3%, gelijk aan initiële schatting). 

De maandelijkse CPB Wereldhandelsmonitor is een instrument waarmee het CPB de ontwikkeling van de wereldhandel volgt. Neem voor vragen contact op met wtm@cpb.nl.
Lees ook het bijbehorende CPB Achtergronddocument 'The CPB World Trade Monitor: technical description'.
In september 2016 (beginnende met de monitor voor juli 2016) is het basisjaar van de WTM verlegd van 2005 naar 2010. Toelichting van de procedure en de uitkomsten is te vinden onderstaand te downloaden bijlage (CPB Memo 'Change of base year WTM').

De verwachting is dat op maandag 24 december 2018 om 15:00 uur de eerstvolgende maandelijkse CPB Wereldhandelsmonitor wordt gepubliceerd.

Nieuwe updates

Als u dat wilt, kunnen we u een e-mail sturen zodra een nieuwe update van de CPB Wereldhandelsmonitor verschijnt. Als u zich wilt aanmelden voor de alerteringsservice, meld u dan aan op de aanmeldingspagina voor "CPB Cijfers".

Veelgestelde vragen

 • Hoe weet ik of en wanneer er nieuwe cijfers beschikbaar zijn?

  We kunnen u een e-mail sturen zodra een nieuwe update van de wereldhandelsmonitor verschijnt. U kunt zich hiervoor  aanmelden voor de alerteringsservice (CPB Cijfer). Tevens kunt U zich daar ook abonneren op onze wereldhandelsmonitor rss-feed. Ook kunt u in de agenda vinden wanneer de eerstvolgende publicatie is gepland .

 • Omvatten in- en uitvoer van het eurogebied de onderlinge handel tussen eurolanden?

  Ja. Alle handelsstromen in de WTM zijn bruto stromen.

 • Omvatten in- en uitvoer dienstenhandel?

  Nee. De handelsstromen in de WTM zijn gebaseerd op maandelijkse douanestatistiek en omvatten uitsluitend goederen. Grensoverschrijdende goederenstromen die langs deze weg gemeten worden, komen in het algemeen niet overeen met goederenhandel zoals die gerapporteerd wordt in nationale rekeningen.

 • Wat precies is ‘handelsvolume’?

  Tijdreeksen van handelsvolume zijn reeksen in constante dollarprijzen, dat wil zeggen prijzen van het basisjaar. In het basisjaar is het jaartotaal van het volume gelijk aan het jaartotaal van de nominale waarde en is het jaargemiddelde van de prijsindex gelijk aan 100. Het basisjaar is momenteel 2010. (Zie technische notitie Change of base year. (bijlage)) Op het niveau van afzonderlijke landen wordt (in/uitvoer)volume berekend uit (in/uitvoer)waarde en (in/uitvoer)prijs, of wordt de (in/uitvoer)prijs berekend uit (in/uitvoer)waarde en (in/uitvoer)volume, afhankelijk van de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van gegevens. Geaggregeerde (regionale) reeksen in constante prijzen zijn de som van landenreeksen in constante prijzen; geaggregeerde prijzen worden berekend uit de geaggregeerde waarde en de geaggregeerde prijs.

 • Welke landen zijn opgenomen in de WTM en hoe zijn ze regionaal gegroepeerd?

  Zie Table 2.1 (industriële productie) en Table 2.2 (internationale handel) in het Achtergronddocument 'Technical Description'.

Download database

Bijlagen

Deel deze pagina