Verkiezingen 2023

Het CPB biedt politieke partijen de mogelijkheid om de economische gevolgen van verkiezingsprogramma’s te laten doorrekenen. De doorrekening van verkiezingsprogramma’s, ‘Keuzes in Kaart’ (KiK), staat inmiddels in een langjarige traditie, die ook internationaal navolging heeft gekregen. Het betreft een doorrekening van budgettaire en macro-economische gevolgen van beleid. Deze gevolgen vormen een belangrijk, maar zeker niet het enige element in de brede welvaartsafweging die bij verkiezingen voorligt. De doorrekening beoogt geen stemwijzer te zijn, het is een hulpmiddel om de economische gevolgen van beleidskeuzes van partijen consistent, in onderlinge samenhang en in vergelijking tot anderen te overzien en te presenteren. De Startnotitie geeft meer informatie over het proces en de wijze van doorrekening in de elfde editie van Keuzes in Kaart, die op 8 november 2023 is gepubliceerd, ten behoeve van de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023.
16 november 2023

Een debat over waarde

Naast lof is er ook kritiek met betrekking tot de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma’s. CPB’er Jacco van Maldegem dook in de archieven en constateert in zijn column dat “de kanttekeningen net zo oud zijn als de doorrekening zelf”.

portretfoto Jacco van Maldegem
8 november 2023

Keuzes in Kaart 2025-2028

Acht politieke partijen hebben hun verkiezingsprogramma’s door laten rekenen door het Centraal Planbureau. ‘Keuzes in Kaart 2025-2028’ biedt een overzicht van de budgettaire en de economische gevolgen van de beleidsvoorstellen van de partijen.

Keuzes in Kaart 2025-2028
8 november 2023

Presentatie: Keuzes in Kaart 2025-2028

Deze presentatie is gebruikt door Pieter Hasekamp op 8 november 2023 tijdens de presentatie van 'Keuzes in Kaart 2025-2028', de doorrekening van de...

Presentatie Keuzes in Kaart 2025-2028
3 november 2023

Aan het eind betaalt de burger de rekening

Het is verkiezingstijd. In de campagne gaat het over de toekomst van Nederland, over maatschappelijke opgaves, over plannen van politieke partijen — en over geld. Volgens CPB-directeur Pieter Hasekamp is dat laatste uiteindelijk een middel om keuzes te maken, en die zichtbaar te maken. Lees hier zijn maandelijkse essay in Het Financieele Dagblad.

portretfoto Pieter Hasekamp
2 augustus 2023

Startnotitie 'Keuzes in Kaart'

Het CPB biedt politieke partijen de mogelijkheid om de economische gevolgen van verkiezingsprogramma’s te laten doorrekenen en start de elfde doorrekening verkiezingsprogramma’s. Het betreft een doorrekening van budgettaire en macro-economische gevolgen van beleid. De bijbehorende publicatie Keuzes in Kaart (KiK) verschijnt op 8 november 2023 .

Een stapel rode stempotloden

Contactpersonen