Jan Möhlmann

wetenschappelijk medewerker, Sector 3 Arbeid en kennis
Photo of Jan Möhlmann
Centraal Planbureau

Bezuidenhoutseweg 30
2594 AV Den Haag


Publications

June 23, 2023

Schokbestendigheid huishoudens onderzocht voor elf WW-varianten

Het CPB heeft voor elf beleidsvarianten van de werkloosheidswet (WW) onderzocht wat de effecten zijn op de financiële schokbestendigheid van huishoudens. Bij het huidige beleid kunnen de meeste huishoudens (95%) hun...

November 7, 2022

Wealth, gifts, and estate planning at the end of life

We show that gifts made to heirs before death are substantial and highly responsive to taxation. Therefore, characterising them and understanding their determinants is crucial for tax design. We use high-quality, intergenerationally-linked data on wealth, gifts, and medical expenses from the Netherlands.

The transfer of a piggy bank
July 5, 2022

De economische activiteit van besloten vennootschappen

Dankzij een studie van het CPB is er voor het eerst zicht op de verschillende functies van bv’s. Er worden bv’s opgericht om te sparen, te beleggen, een pensioen op te bouwen, vastgoed te beheren of deelnemingen in andere ondernemingen te beheren.

No title
May 25, 2022

Evaluatie fiscale regelingen gericht op bedrijfsoverdracht

De vrijstelling in de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR), die als doel heeft om te voorkomen dat de erf- en schenkbelasting de continuïteit van ondernemingen in gevaar brengt wanneer deze worden overgedragen, is in veel gevallen niet nodig.

No title
March 25, 2022

Inequality and Redistribution in the Netherlands

How high is income inequality in the Netherlands? How progressive are taxes and how much income does government spending redistribute? This study presents the most exhaustive responses for the Netherlands to these...