June 25, 2015
De onderkant van de arbeidsmarkt in 2025
Laagopgeleiden hebben een slechtere positie op de arbeidsmarkt dan middelbaar en hoogopgeleiden. Ze zijn vaker werkloos en werken vaker in relatief laagbetaalde of onzekere banen. Ook is er meer armoede onder hen dan bij de gemiddelde werkende en werkzoekende.
Lees ook het bijbehorende persbericht.
Ruim twee miljoen werkenden en werkzoekenden in Nederland hebben een laag opleidingsniveau. Een flink deel van hen heeft het moeilijk op de arbeidsmarkt. Zo zijn ze anderhalf keer vaker werkloos dan gemiddeld. Geregeld steekt de zorg de kop op dat de situatie van laagopgeleiden in de nabije toekomst verder achteruit zal gaan. In dit rapport laten het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) zien hoe de positie van laagopgeleiden de afgelopen jaren veranderde en of hun achterstand ten opzichte van middelbaar en hoogopgeleiden groeit. Daarnaast worden scenario’s voor 2025 gepresenteerd. Het onderzoek is uitgevoerd op verzoek van het ministerie van SZW.
Authors
Marloes de Graaf-Zijl
Edith Josten

Evelien Eggink

Ingrid Ooms

Isolde Woittiez (SCP)
Related
CPB evalueert brede baten experimenten bijstandInstroom van gerelateerde bedrijven: beperkte invloed op regionale groeiBelastingen leiden veel minder tot inkomensherverdeling dan overheidsuitgavenCPB start onderzoek naar effect diversiteitsquotum beursgenoteerde bedrijvenSteeds minder jonge mannen werken sinds de financiële crisis van 2008