Aankondiging

CPB Workshop “Economics of the Circular Economy”

Het streven naar een meer circulaire economie heeft in de afgelopen jaren maatschappelijk steeds meer momentum gekregen. Het CPB organiseert daarom – voorafgaand aan de CPB Lecture op 20 juni – een workshop over de “Economics of the Circular Economy”. Het doel van de workshop is om nieuw en inspirerend wetenschappelijk onderzoek rondom dit thema te verspreiden onder zowel beleidsmakers als onderzoekers.

Datum
19 juni 2018
Tijd
12:30 - 17:00
Locatie
CPB-kantoor, Bezuidenhoutseweg 30, Den Haag

Het streven naar een meer circulaire economie staat volop in de aandacht. Dit komt voort uit het besef dat de huidige manier van produceren en consumeren niet duurzaam is. Als het beleid niet verandert, bestaat de kans dat grondstoffen te snel opraken. Bovendien wordt het milieu aangetast door de vervuiling bij de winning van grondstoffen, de verwerking daarvan tot materialen en producten, en het afval.
 
Het CPB organiseert daarom – voorafgaand aan de CPB lecture op 20 juni – een workshop over de “Economics of the Circular Economy”. Het doel van de workshop is om nieuw en inspirerend wetenschappelijk onderzoek rondom dit thema te verspreiden onder zowel beleidsmakers als onderzoekers.

Tijdens de workshop zullen toonaangevende onderzoekers Johan Eyckmans (KU Leuven), Carolyn Fischer (VU Amsterdam), Don Fullerton (University of Illinois) en Daan van Soest (Tilburg University) hun recente inzichten op dit terrein presenteren en bediscussiëren. De workshop is in het Engels en vindt plaats op dinsdag 19 juni van 12.30 tot 17.00 uur met aansluitend een borrel (Seminarzaal 3, Bezuidenhoutseweg 30, Den Haag). Het volledige programma is hieronder weergegeven; de abstracts van de verschillende studies zijn te vinden in de bijlage bij deze uitnodiging.

Hierbij nodigen we u van harte uit om de workshop bij te wonen. U kunt zich opgeven voor deze workshop door een e-mail te sturen met uw naam en organisatie gericht aan Jeannette Verbruggen (J.L.Verbruggen@cpb.nl). Journalisten / media dienen zich aan te melden via Suzanne van Gils (S.van.Gils@cpb.nl; 06-21560776). We zien uit naar uw komst!

Een geldige ID-pas is verplicht voor externe bezoekers. De wachttijd bij de receptie kan 5 à 10 minuten duren. Bent u in het bezit van een Rijkspas? Dan kunt u direct doorlopen naar de seminarzaal indien u het formulier InterDepartementale Toegang van te voren invult.

Program     

12.30 - 13.00   Registration

13.00 - 13.10   Welcome

13.10 - 14.00   Daan van Soest (Tilburg University): ”Habits, intrinsic motivation and environmental policy:
                                A field experiment on household waste sorting” (discussant: Benedikt Vogt, CPB)

14.00 - 14.50   Carolyn Fischer (VU Amsterdam): “When the tail can wag the dog: Common-pool risk 
                                management and market power” (discussant: Thomas Michielsen, CPB)

14.50 - 15.20   Coffee/tea break

15.20 - 16.10   Johan Eyckmans (KU Leuven): “A Hotelling model for the circular economy including 
                                recycling, substitution and waste accumulation” (discussant: Ben Vader, CPB)

16.10 - 17.00   Don Fullerton (University of Illinois): “Vertical and horizontal redistributions from a carbon
                                tax and rebate” (discussant: Johannes Bollen, CPB)

17.00        Drinks
 

Downloads